Presunúť na hlavný obsah

Potraviny, ktorými zaručene predídete zápche

Chudnutie a diéty

Zápcha je veľmi nepríjemný problém, ktorý sa dá vo väčšine prípadov vyriešiť úpravou stravovacích návykov. Zvyčajnú prácu čriev môže narušiť i cestovanie, prípadne stres. Aj tu si však vieme dopomôcť niekoľkými účinnými potravinami.

 

Skôr, než siahnete po preháňadlách, vyskúšajte zopár osvedčených spôsobov, ktoré by vám mohli byť v boji s obstipáciou nápomocné. Ak k želanej zmene neprispeje obmena jedálnička a dostatočný príjem tekutín, je na čase navštíviť odborníka. Ten zistí skutočnú príčinu vašich ťažkostí a azda i včas odhalí počiatky vážnejších ochorení. 
 

Čerstvé ovocie, zelenina, hrach, fazuľa, šošovica a celozrnné výrobky

 
Všetky uvedené potraviny sú priam nabité vlákninou, čo je jeden z hlavných predpokladov správneho fungovania tráviaceho ústrojenstva. Najviac vlákniny sa nachádza v šupke, stonkách a listoch ovocia i rastlín, preto napríklad jablká nešúpte a stonku z brokolice nevyhadzujte. Tmavozelená listová zelenina má ešte väčší účinok, pretože okrem vlákniny obsahuje tiež veľa horčíka. Ten je považovaný za pomerne silné preháňadlo. Výborným zdrojom horčíka sú orechy, semienka a spomínaná listová zelenina. Ak máte naozaj silnú zápchu, užívanie vitamínových doplnkov horčíka taktiež môže dopomôcť.
 

Slivky

 
Či už čerstvé alebo sušené, sú priam nabité vlákninou. Pôsobia ako mierne preháňadlo, nakoľko podporujú činnosť čriev. Päť sliviek obsahuje zhruba 3 gramy vlákniny, no keďže rovnako účinná je i slivková šťava (napriek podstatne menšiemu podielu vlákniny), odborníci pripisujú účinky sliviek predovšetkým  kombinácii vlákniny a sorbitolu.
 

Šaláty

 
Mnohé európske národy konzumujú po výdatnom jedle šalát ako bodku za chutným pokrmom. Chrumkavá vláknina dopomáha vytlačiť zvyšok potravy tráviacou sústavou. I ovocie hodinu po jedle  môže byť užitočné.
 

Ľanové semienka

 
Ľanové semiačka pomáhajú stolici rozpínať sa. Skúste vypiť pohár teplého mlieka s lyžičkou mletých ľanových semiačok pred spaním. Môžete si nimi posypať i obilné vločky či ovocný kokteil na raňajky. Keď máte možnosť, kupujte si druhy s prídavkom psyllia.
 

Káva a iné horúce nápoje

 
Káva často pomáha ľuďom „vyprázdniť sa“, pretože kofeín stimuluje pohyb čriev. Teplé nápoje vo všeobecnosti pomáhajú črevám pracovať. Keďže káva neprospieva každému, vyskúšajte kombináciu teplej vody zmiešanej s lyžičkou citrónovej, prípadne limetkovej šťavy.
 

Voda

 
Bez vody to skrátka nejde. Aby vláknina mohla v tele efektívnejšie pracovať, potrebuje pravidelný prísun tekutín. Ak nepijete dostatok vody, telo ju absorbuje z odpadu, stolica zostáva tvrdá a ťažko prechádza črevami. Odporúčania vypiť denne aspoň dva litre vody sú naozaj opodstatnené, a nielen kvôli zápche.
 

Koľko vlákniny je dosť?

 
Nezabúdajte, že príjem vlákniny treba zvyšovať postupne. Rýchly skok by mohol spôsobiť skôr opačný efekt a tráviace ťažkosti ešte zhoršiť. Snažte sa prijať 25 až 35 gramov vlákniny denne. Aby ste mali predstavu, koľko to znamená, dáme vám zopár tipov. Viac ako 8 gramov vlákniny získate z polovice hrnčeka varenej fazule, šesť gramov zo štvrtky hrnčeka obilných vločiek s otrubami a rovných 5 gramov z polovice hrnčeka sušeného ovocia. Výborný spôsob príjmu vlákniny je dať si na raňajky misku ovsenej kaše, respektíve müsli so slivkami, semienkami a orechmi.
 
Pokiaľ už vopred viete, že dané množstvo sa vám s rôznych dôvodov získať nepodarí, zadovážte si vlákninu vo forme vitamínových doplnkov. Na trhu je ich v súčasnosti hneď niekoľko, pričom najobľúbenejším variantom sú tie vo forme tabliet.
 

Čomu sa vyhnúť?

 
Biely chlieb, biela ryža, biele cestoviny
 
Biele potraviny sú ochudobnené o vlákninu a množstvo živín. Táto potrava je hladká a prázdna. To isté platí aj o väčšine balených potravín.
 
Alkohol
 
Hoci niekoho zvykne po konzumácii väčšieho množstva alkoholu „prehnať“, znalci tvrdia, že alkohol spomaľuje sťahy svalov tráviacej sústavy a pôsobí ako diuretikum. Ak trpíte zápchou, potrebujete viac tekutín, nie menej.
 
Nadbytok bielkovín
 
Strava obsahujúca priveľa proteínov, najmä červeného mäsa, môže vyústiť do zápchy. Ľudia s týmto problémom by mali znížiť jeho konzumáciu, ideálne na 65-100 gramové porcie maximálne štyri krát do týždňa. Nezabúdajte na dostatok zeleniny ako prílohu.
 
Priveľa mliečnych výrobkov
 
Zápchu neraz vyvolá neznášanlivosť mliečnych bielkovín. Zvýšili ste príjem vlákniny a tekutín, no problému so zápchou sa nie a nie zbaviť? Skúste na dva týždne obmedziť podiel mliečnych výrobkov a sledujte rozdiel. Nezabudnite ale na dostatok vápnika z iných zdrojov.