Presunúť na hlavný obsah

Ako bojovať proti nadmernej tvorbe hlienu?

Zdravie

Aktuálne prežívame obdobie rôznych ochorení, najmä chrípky. Nepríjemným sprievodným javom je nadmerná tvorba hlienu. Ako ju eliminovať?

 

Produkcia hlienu je prirodzená a chráni naše sliznice pred mikroorganizmami a tiež v nich udržiava prirodzenú vlhkosť a odolnosť. Tvorba hlienu však môže byť nadmerná a vtedy nám spôsobuje diskomfort. Zapríčiňuje ju premnoženie baktérií , alergia, či ďalšie ochorenia. Najčastejšie pociťujeme zahlienenie v oblasti dýchacích ciest, okrem neustále smrkania a vykašliavania, spôsobuje nepríjemné pocity v ústach.  Zvýšené zahlienenie sa môže prejavovať aj na iných miestach, najmä ženy o tom vedia svoje. Nadmerná tvorba hlienu ide ruka v ruke s premnožením rôznych mikroorganizmov, zápalom a zníženou imunitou. Príčina býva často ťažko odhaliteľná a vyžaduje si množstvo vyšetrení. Niekedy stačí upraviť stravu a detoxikovať organizmus aby sa odstránili ložiská, ktoré spôsobujú začarovaný kruh ochorení.
Ktoré potraviny by ste mali vylúčiť z jedálneho lístka a ktoré naopak pridať aby ste tvorbu hlienu eliminovali?

Podporujú tvorbu hlienu:

Mlieko a mliečne výrobky ako cottage cheese, jogurty, smotana, maslo
Kukurica
Sirupy, džemy, marmelády
Zmrzlina
Koláče, torty, 
Slnečnicový olej
Sója

Potraviny, ktoré zabraňujú tvorbe hlienu:

Karfiol
Cesnak
Zeler
Špargľa
Cibuľa
Citrón, limetky, grapefruit, pomaranč
Zelená listová zelenina
Zázvor
Ananás