Ako bojovať proti nadmernej tvorbe hlienu?
Aktuálne prežívame obdobie rôznych ochorení, najmä chrípky. Nepríjemným sprievodným javom je nadmerná tvorba hlienu. Ako ju eliminovať?
Produkcia hlienu je prirodzená a chráni naše sliznice pred mikroorganizmami a tiež v nich udržiava prirodzenú vlhkosť a odolnosť. Tvorba hlienu však môže byť nadmerná a vtedy nám spôsobuje diskomfort. Zapríčiňuje ju premnoženie baktérií , alergia, či ďalšie ochorenia. Najčastejšie pociťujeme zahlienenie v oblasti dýchacích ciest, okrem neustále smrkania a vykašliavania, spôsobuje nepríjemné pocity v ústach. Zvýšené zahlienenie sa môže prejavovať aj na iných miestach, najmä ženy o tom vedia svoje. Nadmerná tvorba hlienu ide ruka v ruke s premnožením rôznych mikroorganizmov, zápalom a zníženou imunitou. Príčina býva často ťažko odhaliteľná a vyžaduje si množstvo vyšetrení. Niekedy stačí upraviť stravu a detoxikovať organizmus aby sa odstránili ložiská, ktoré spôsobujú začarovaný kruh ochorení.
Ktoré potraviny by ste mali vylúčiť z jedálneho lístka a ktoré naopak pridať aby ste tvorbu hlienu eliminovali?
Podporujú tvorbu hlienu:
Mlieko a mliečne výrobky ako cottage cheese, jogurty, smotana, maslo
Kukurica
Sirupy, džemy, marmelády
Zmrzlina
Koláče, torty,
Slnečnicový olej
Sója
Potraviny, ktoré zabraňujú tvorbe hlienu:
Karfiol
Cesnak
Zeler
Špargľa
Cibuľa
Citrón, limetky, grapefruit, pomaranč
Zelená listová zelenina
Zázvor
Ananás