Presunúť na hlavný obsah

Raňajkové zlozvyky, z ktorých sa priberá

Chudnutie a diéty

„Ráno mi nechutí“. Aj tak znie veta mnohých z nás, ktorí vynechávajú raňajky. Všetko je len o zvyku a faktom je, že raňajky tvoria základ dňa. Prezradíme vám, ako nahradiť najhoršie zvyky raňajkového „menu“, z ktorých priberáme bez toho, aby sme si to uvedomovali!

 

Zlozvyk č. 1

Pražené a dochuťované cereálie

Existujú rôzne druhy cereálií, musli alebo ochutených vločiek, na ktoré nás lákajú pridaním slova „fitness“ a podobne. Základ tvorí vo väčšine biela múka, tuky, olej a nachádza sa tam minumum vlákniny. Nezaťažujeme tým nejak esxtra žalúdok a trávenie, no zatiaľ čo my si myslíme, že fungujeme zdravo, v skutočnosti aj z malej misky týchto pražených cereálií priberáme, ako keby sme zjedli 2-3 kaiserky so šunkou.
 
Nahraďte ich:
Klasické obilninové sypané vločky sú tou správnou voľbou, ako nahradiť tie umelé. Nemajú síce žiadnu chuť, ale tú si môžete podľa seba namiešať pridaním sezónneho ovocia, medu posekaných orieškov alebo hŕstkou ľanových semienok, ktoré zasýtia.

Zlozvyk č. 2

„Anglické“ raňajky

Praženica, omeleta, hemendex alebo volské oko v kombinácii s chrumkavou slaninkou, či šunkou. Výborná vec na raňajky po prehýrenej noci. Vtedy máte odpustené, no bežne ide o vysoko kalorické jedlo a príliš ťažké na ráno. Zaťaženie žalúdka môže spôsobiť, že sa nebudete vedieť v práci sústrediť, okrem toho vám toto jedlo roztiahne žalúdok a budete chcieť časom väčšiu porciu alebo nevydržíte do obeda.
 
Nahraďte ich:
Aj praženica sa dá urobiť zdravo a prospešne pre vaše telo i zdravie. To poznajú najmä športovci alebo aktívne žijúci ľudia. Jednoducho ju priprávite len z bielok (ideálne zo 6-tich) a dochutíte. Ak sa snažíte mierne schudnúť, nedávajte si ku nej žiadne pečivo. Môžete si dopriať cereálne tyčinky alebo kukuričné sucháry. Všetko je len o zvyku a pevnej vôli, preto verte, že časom vám ani takéto „suché“ jedlo nebude pripadať zle.

Zlozvyk č. 3

Sladké koláčiky

Koláčiky a buchtičky od našich rodičov a starých rodičov sú bezchybné a chutia najlepšie. Tým, že sú sýte, môžeme vedieť, že obsahujú vysoké množstvo bielej múky, vajec i cukru. Prísady ako tvaroh, džem alebo sladké kakao pridávajú na energetickej hodnote, ktorú z jedenia takýchto koláčikov máme.
 
Nahraďte ich:
Nikomu nehovoríme, že má prestať piecť. Vďaka bohu za domáce koláče. Aj tie sa však dajú robiť kreatívne a zdravo. Stačí, ak bielu múku nahradíte špaldovou alebo použijete ovsené vločky. Výhodou je, že nemusíte použiť ani mlieko, ani vajcia a takéto koláčiky sú aj napriek tomu plnohodnotnou náhradou.