Výborné smotanovo - maslové pagáče
Chutia vám klasické dobroty našich starých mám ale márne hľadáte na ne recepty? Ponúkame vám jeden na tradičné slané, smotanovo - maslové pagáčiky. Určite budú chutiť ako od starkej.
Potrebujeme:
Cesto 1:
500 g hladkej múky
3 tégliky smotany kyslej
3 žĺtky
Cesto 2:
250 g hladkej múky
500 g masla
soľ
1
vajce na potretie
sezam alebo hrubá soľ na posypanie
Ako na to:
Z uvedených prísad spracujeme dve cestá. Na pomúčenej doske vyvaľkáme smotanové cesto, na to položíme maslové cesto, spolu prevaľkáme a poskladáme - preložíme tretinu cesta zľava doprava, na to zvyšnú časť cesta sprava doľava, potom zospodu nahor a na to zvrchu nadol – až nám vznikne kocka. Necháme odpočinúť 20 minút a ešte dvakrát prevaľkáme a poskladáme, vždy po 20 minútach.
Potom vyvaľkáme a vykrajujeme pagáče, potrieme vajíčkom, posypeme napr. sezamom alebo hrubou soľou a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov.