Halloweenska tekvicová polievka so zázvorom je ozajstná dobrota
Máte chuť na niečo zdravé, ľahké a vzhľadom na blížiaci sa Halloween aj tematické? V tom prípade sa tekvicová polievka so zázvorom javí ako skvelá voľba.
Vedeli ste, že sladká maslová tekvica je ešte chutnejšia, keď ju roztlačíte na kašu spolu s jabĺčkom? Presne tak to urobíme i v nasledovnom recepte. Pridaný ďumbier a kurkuma majú navyše protizápalové účinky a z polievky tak robia doslova vitamínovú bombu.
Na prípravu polievky pre štyroch ľudí budeme potrebovať:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľká pokrájaná cibuľa
- 2 roztlačené strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 maslová tekvica hokkaido zbavená semien, pokrájaná na stredne veľké kocky
- 4 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru so zníženým obsahom soli
- 2 veľké pokrájané jablká
- 1 lyžica postrúhaného čerstvého ďumbiera alebo 1 lyžička mletého
Aký je postup?
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na miernom ohni. Vsypeme cibuľu a za stáleho miešania pražíme zhruba štyri minúty dozlatista. Nasleduje cesnak, kurkuma a praženie ďalšiu jednu minútku. Pridáme tekvicu, vývar a necháme zovrieť.
- Oheň zmiernime na slabý, prikryjeme a varíme asi dvadsať minút, kým tekvica nezmäkne. Pridáme očistené jabĺčka, ďumbier a varíme ďalších 10 – 20 minút, kým tekvica i jablká nie sú úplne mäkké. Odstavíme a necháme ďalších desať minút chladnúť.
- Zmes po častiach rozmixujeme v mixéri na kašu.
Nutričné hodnoty:
1132 kilojoulov, 7 gramov bielkovín, 36 gramov sacharidov, 6 gramov vlákniny, 11 gramov tuku (z toho dva gramy nasýtených) a žiadny cholesterol.
Dobrú chuť!