Presunúť na hlavný obsah

Halloweenska tekvicová polievka so zázvorom je ozajstná dobrota

Recepty

Máte chuť na niečo zdravé, ľahké a vzhľadom na blížiaci sa Halloween aj tematické? V tom prípade sa tekvicová polievka so zázvorom javí ako skvelá voľba.

 

Vedeli ste, že sladká maslová tekvica je ešte chutnejšia, keď ju roztlačíte na kašu spolu s jabĺčkom? Presne tak to urobíme i v nasledovnom recepte. Pridaný ďumbier a kurkuma majú navyše protizápalové účinky a z polievky tak robia doslova vitamínovú bombu.

Na prípravu polievky pre štyroch ľudí budeme potrebovať:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká pokrájaná cibuľa
  • 2 roztlačené strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1 maslová tekvica hokkaido zbavená semien, pokrájaná na stredne veľké kocky
  • 4 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru so zníženým obsahom soli
  • 2 veľké pokrájané jablká
  • 1 lyžica postrúhaného čerstvého ďumbiera alebo 1 lyžička mletého

Aký je postup?

  1. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na miernom ohni. Vsypeme cibuľu a za stáleho miešania pražíme zhruba štyri minúty dozlatista. Nasleduje cesnak, kurkuma a praženie ďalšiu jednu minútku. Pridáme tekvicu, vývar a necháme zovrieť.
  2. Oheň zmiernime na slabý, prikryjeme a varíme asi dvadsať minút, kým tekvica nezmäkne. Pridáme očistené jabĺčka, ďumbier a varíme ďalších 10 – 20 minút, kým tekvica i jablká nie sú úplne mäkké. Odstavíme a necháme ďalších desať minút chladnúť.
  3. Zmes po častiach rozmixujeme v mixéri na kašu.

Nutričné hodnoty:

1132 kilojoulov, 7 gramov bielkovín, 36 gramov sacharidov, 6 gramov vlákniny, 11 gramov tuku (z toho dva gramy nasýtených) a žiadny cholesterol.

Dobrú chuť!