Zdravé raňajky nad zlato: Toto sú osvedčené tipy
Cez noc naše telo využíva zvyšné sacharidy a iné energetické zásoby. Doprajte mu preto zdravé raňajky. Ak neviete, čo ráno jesť, aby ste sa „nakopli“ a nepribrali, nechajte sa inšpirovať a skombinujte si zdravé a chutné raňajky.
Veľké percento ľudí ráno vôbec nejedáva. Nemajú čas, nechutí im, snažia sa schudnúť. Všetci sa ponáhľame. Žiaľ, žijeme v takej dobe. A práve preto by si každý človek mal nájsť čas a dať si zdravé raňajky. Ak si myslíte, že odchodom do práce bez raňajok chudnete, veľmi sa mýlite. Práve raňajky dokážu zabezpečiť správny prísun potrebných „aktivátorov“ metabolizmu. Existuje množstvo potravín, ktoré slúžia práve na to.
Raňajky optimálneho zloženia zabezpečia prísun potrebnej energie, zlepšia náladu a dokonca korigujú vašu hmotnosť, pretože aktivujú gény podporujúce metabolizmus.
Odborníci dokonca tvrdia, že ak neraňajkujete vôbec, počas dňa zjete viac „hlúpostí“ ako ten, čo sa v pokoji naraňajkuje.
Univerzálny recept na raňajky neexistuje, no prinášame vám niekoľko tipov, ako na to. Po prebudení vypite aspoň 2dcl čistej vody. Vaše telo bude pripravené začať nový deň. Jesť začnite po cca pätnástich minútach. Zatiaľ si raňajky pripravte, umyte sa,... Čokoľvek.
Ako teda zdravo raňajkovať?
Ideálne raňajky sú také, ktoré obsahujú zmes sacharidov, tukov, bielkovín a ovocia. Pri samotnej príprave dbajte na to, aby raňajky obsahovali aspoň tri zo spomínaných zložiek, ktoré by mali mať okolo 350 až 500 kalórií. Ak si dáte menej, už pred obedom budete hladní. Ak viac, môže sa vám tuk začať ukladať.
Možno vás to mnohých prekvapí, ale na raňajky je vhodné dať si pečivo. Obsahuje sacharidy, ktoré sú pre ľudské telo najrýchlejším zdrojom energie. Celozrnné je výživovo hodnotnejšie, takže je naozaj z čoho vyberať.
Čo na pečivo?
Maslo je dobrým zdrojom vápnika. Môžete zvoliť aj rastlinné nátierky. Rannou konzumáciou kvalitného tuku docielime to, že sa prijatá energia bude uvoľňovať pomalšie a vydrží nám dlhšie.
Nezabúdajte na zeleninu rôzneho druhu alebo ovocnú šťavu. Tie obsahujú antioxidanty. Z hľadiska výživy sú takéto raňajky vyvážené.
Netradičné raňajky
Ak tento „klasický“ druh raňajok neobľubujete, nevadí. Máme pre vás niekoľko tipov na zaujímavé a zdravé raňajky.
Obohaťte raňajkový jedálniček o jogurty, vlašské orechy, mandle, čerstvé ovocie. Ak sa vám to zdá „nudné“, nebojte sa. Nikdy to nebude to isté. Raz si dáte vanilkový, inokedy ovocný jogurt. Orechov taktiež existuje nespočetné množstvo. O zelenine a ovocí ani nehovoriac. Opatrne s kukuričnými lupienkami (corn flakes). Je to v podstate fritovaná kukuričná múka. Rovnako si dajte pozor na cereálne výrobky. Mnohé sú práve z bielej múky (aj tie tmavé - zafarbené).
Postupom času si nájdete to „pravé orechové“ a presne sa naučíte, aké raňajky vám vyhovujú. Nebojte sa skúšať nové veci. Zdravé a prospešné raňajky si môžete pripraviť aj na slano aj na sladko. Dôležité je, raňajkovať!