Jesenný tip na obed: Výborná tekvicová polievka s praženými jadierkami
Obdobie tekvíc neodmysliteľne patrí k jeseni a s ním aj tie najrôznejšie dobroty z tejto plodiny. Krémová tekvicová polievka zahreje, ale aj zasýti.
Suroviny
700 g tekvica
700 ml zeleninového vývaru
½ citróna (resp. citrónovej šťavy)
125 g sladkej smotany
1ks cibule
1 strúčik cesnaku
maslo
soľ
korenie
muškátový oriešok
bobkový list
Postup
V hrnci si necháme rozpustiť maslo a následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a rozpučený cesnak. Ošúpanú tekvicu nakrájame na kocky a tie pridáme na panvicu. Spolu premiešame, aby sa jednotlivé chute spojili. Medzitým varíme zeleninový vývar. Ten následne pridáme do tejto zmesi, spolu s bobkovým listom, muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Cesnak môžeme vytiahnuť von. Po dobu 30 minút varíme a pribežne kontrolujeme.
Akonáhle tekvica zmäkne, odstavíme hrniec nabok, vytiahneme bobkový list a tyčovým mixérom vyšľaháme z polievky krásny krém. Pridáme sladkú smotanu a chvíľku ešte varíme, aby sa tieto dve zmesi spojili do jednoliatej.
Na záver nasucho opečieme tekvicové jadierka, ktorými dozdobíme polievku už priamo na tanieri a môžeme pridať aj kúsok kyslej smotany.
Dobrú chuť!