Presunúť na hlavný obsah

Obilniny, ktoré by ste mali začleniť do jedálnička, aby ste naštartovali metabolizmus a trávenie

Zdravie

Týchto sedem druhov obilnín sa oplatí zakomponovať do jedálneho lístka. Presvedčte sa sami pomocou ich účinkov na telo.

Pri výbere vhodných cereálií, ktoré podporujú funkčnosť trávenia a pomáhajú stimulovať váš metabolizmus má veľa ľudí problém. Posledné obdobie sa rozmohli rôzne druhy obilnín, ktoré ešte viac sťažujú správny výber. Raz je totiž zlý lepok, raz príliš veľa vlákniny, raz málo vlákniny, potom je v poriadku lepok, alebo príliš veľa sacharidov môže byť tiež problém pre mnohých odborníkov...

Treba si zvoliť múdro: príliš veľa obilnín zvyšuje hladinu cukru v krvi – treba zvážiť rozumné množtvo. A primárne, kto nemá zdravotné problémy, tak si môže dať akúkoľvek obilninu. Pokiaľ  si nie ste istí, či sú pre vás všetky obilniny v poriadku, tak sa snažte vyberať z týchto 7 možností, ktoré poskytujú najlepšie nutričné hodnoty, podporujú vaše trávenie a pomáhajú vám zahnať hlad a tým aj posilniť váš metabolizmus:

1.    Rezané ovsené vločky

Ak ste sa presýtili obyčajných ovsených vločiek, je na mieste vrátiť sa k základom – špeciálne neupravené ovsené vločky, ktorých zrná sú len zľahka preseknuté. Takto vznikne veľmi chutná žuvacia obilnina. Keďže takto menej spracované ovsené vločky sú doslova surové, tak ich trávenie o to dlhšie – tým regulujete hladinu cukru v krvi. Tým udržíte hlad na uzde. 
Ovos je zvlášť bohatý na beta-glukán – podporuje správnu zdravú činnosť srdca.  Určitou nevýhodu je, že takéto vločky sa dlhšie varia, nie sú teda vhodné, ak sa niekam ponáhľate a chcete ich zjesť. 

Bielkoviny, ktoré zaháňajú hlad a odbúravajú tuky: Bez nich nemôžete schudnúť a tu sú dôvody, prečo

2.    Hnedá ryža Farina

Bezlepková ľahko stráviteľná ryža farina je vyrobená brúsením z celozrnnej hnedej ryže až do malých kúskov, ktoré sa potom varia v konzistentnej kaše približne 10 minút. Takto pripravenú kašu môžete ochutiť na slanú, ale aj na sladkú chuť pridaním proteínového prášku.

3.    Sekaná pšenica

Napriek tomu, že pšenica obsahuje lepok,  táto forma uvoľňuje lepok len v nižších dávkach, preto je vhodná pri intolerancii na lepok, pokiaľ sa nekonzumuje príliš často. 
Takáto pšenica obsahuje len komplexné sacharidy a žiadne cukry. Stačí pridať mandľové mlieko, zopár nasekaných orechov a nejaké bobuľové ovocie a máte metabolicky výživné jedlo. Nebudete hladní a váš cukor zostane v norme. 

4.    Granola

Na jednej strane si môžete pripraviť chutný mix ovsených, špaldových a iných vločiek spolu s bio sušeným ovocím a chrumkavými orechmi... na druhej strane si môžete takýto komplex kúpiť už pripravený. Ale pozor. Vždy pozerajte správne zloženie takéhoto mixu. Pokiaľ nie je na obale uvedené, radšej to ani nekupujte. Pretože lacné, ale aj značkové granoly sú často plné cukru, sirupov a iných vysokoglykemických prísad. 
V ideálnom prípade by nutričné hodnoty na 100g nemali pri cukre presiahnuť 10 gramov a malo by tam byť aspoň 3 gramy vlákniny. 

5.    Obilniny s vysokým obsahom bielkovín

Obilniny často nemajú povesť proteínových jedál. Ale na trhu sa už objavili aj cereálie, ktoré obsahujú 13 a viac gramov bielkovín na jednu porciu. To je pre bežného človeka relatívne vysoká dávka. Ak ešte k tomu pridáte ľubovoľné mlieko, tak máte z toho proteínovú bombu...
Má to aj svoje nevýhody samozrejme: o niečo málo vyšší obsah cukrov a často je takáto obilnina spracovaná zo sóje, pri ktorej sú obavy z potencionálnych negatívnych dopadov pre tvorbu vlastných hormónov.

6.    Obilniny s vysokým obsahom vlákniny

Takéto obilniny môžu obsahovať v sebe až 15g vlákniny na jednu porciu. Pri dennej spotrebe bežnej ženy 25 gramov a muža 38 gramov je to relatívne úctyhodne množstvo. Pre športovcov a pre tých, ktorí sa snažia udržať si svoju váhu na uzde je vláknina nevyhnutná zložka potravy. Treba si uvedomiť, že vláknina má vysoký význam pri trávení mäsa alebo bielkovinových výrobkov. 
Patria sem niektoré druhy ovsa, celozrnná pšenica a to nielen otruby. Taktiež obilniny obsahujúce semená ako je ľan a chia. Pri výbere takýchto druhov sa pozerajte na pridaný cukor, nemal by ho byť viac ako 10 gramov na jednu dávku.

Najbohatšie potraviny na vlákninu: Keď začleníte do jedálnička toto, vaše telo prejde očistou

7.    Quinoa vločky

Takéto vločky sú vyrábané namočením do vody a následným zlisovaním a sušením. Potom sa quinoa lepšie varí a pripravuje – preto je vhodná hlavne ráno na konzumáciu, keď sa človek ponáhľa do práce.
Hlavným prínosom týchto vločiek je, že obsahujú celý arzenál aminokyselín. To pomáha tvorbe svalových vlákien a tým sa posilní aj váš metabolizmus.