Presunúť na hlavný obsah

Chuť Talianska na tanieri: Domáce tagliatelle s avokádovo-špenátovým pestom a lososom

Recepty

Ak milujete talianske jedlá rovnako ako my, vyskúšajte tento recept na skvelé domáce cestoviny. Tentokrát sme sa nechali inšpirovať blogom Stvory z kuchyne a musíme uznať, že tieto ich tagliatelle chutia naozaj výborne!

Prečítajte si: Zdravo a chutne: Budha miska s belugou a tofu, ktorá je plná vitamínov či minerálov

Čo budete potrebovať:

Cestoviny:

200 g hladkej múky typu „00“
2 vajíčka
štipka soli
olivový olej

Omáčka:

1 avokádo
šťava z ½ citróna
hrsť mladého špenátu
4 PL parmezánu
hrsť vlašských orechov
2 PL olivového oleja
soľ

Dozdobenie cestovín:

300 g čerstvého lososa
olivový olej
soľ
píniové oriešky
parmezán
kôpor

Postup:

1. Ako prvé si pripravíme domáce cestoviny. Z múky, vajíčok a soli vymiesime cesto, ktoré by malo byť pružné. Ak je cesto drobivé pridajte olivový olej, naopak ak sa cesto lepí na prsty, pridajte múku. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočívať 30 minút.

2. Po odležaní cesta si vyvaľkáme na pomúčenej doske, čo najtenší obdlžík. Ak máte strojček na cestoviny použite ten. Následne si cesto krájame na tenké cestoviny požadovanej hrúbky a ukladáme na pomúčený tanier.

3. Omáčku si pripravíme jednoducho. Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemno. Pre dochutenie môžete pridať viac soli alebo citróna, prípadne 1 strúčik cesnaku. Lososa si nakrájame na kocky, potrieme olivovým olejom a osolíme. Na kvapke olivového oleja opečieme do šťavnata. Dávame pozor, aby sa losos príliš nespiekol a ostal príjemne šťavnatý. Odložíme bokom.

4. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Dávame pozor, pretože čerstvé cestoviny sa varia oveľa rýchlejšie ako sušené kupované cestoviny. Odoberieme si bokom 2 PL vody z cestovín. Uvarené cestoviny scedíme a premiestnime do misky. Pridáme omáčku, ktorú zriedime vodou z cestovín a premiešame. Rozdelíme do tanierov, pridáme lososa, posypeme parmezánom, orieškami a dozdobíme kôprom.

Dobrú chuť!

Neprehliadnite: Rybacia nátierka z tuniaka: Dokonalé, sýte a rýchle raňajky na počkanie