Pôsobivý letný obed: Vyskúšajte provensálske rizoto s cuketou a rajčinami
V priebehu teplých dní nie je čas a často ani chuť na dlhé varenie. Pripravte si preto obed už za pár minút. Toto svieže rizoto je plné vitamínov a strávite ho naozaj ľahko!
Čerstvá letná cuketa a domáce rajčiny, ktoré zoženiete na každom dobrom trhu, lákajú k spoločnému receptu. Jeden taký sme si preto pre vás pripravili už tento týždeň. Lahodná chuť zeleniny s ryžou vám vyčaruje na tanieri hotový zázrak. Veľkým plusom tohto rizota je aj jeho ľahká príprava. Za pár minút môžete mať na stole poklad, ktorý by ulahodil aj obyvateľom Provence.
Prečítajte si tiež: Polievka plná vitamínov: Detoxikačný krém z mrkvy a zázvoru dodá vášmu telu energiu
Pripravte si:
1 cuketu
3 rajčiny
1 hrnček ryže (môže byť aj špeciálna na rizoto)
1 malú cibuľu
3 strúčiky cesnaku
zeleninový vývar
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
parmezán podľa chuti
slaninka (voliteľné)
Postupovať budete nasledovne:
1. Na jemno si nakrájajte cibuľku a cesnak. Opražte ich na olivovom oleji.
2. Do panvice pridajte ryžu a chvíľku ju pražte. Potom prilejte časť vývaru. Zmes priebežne miešajte až kým sa vývar postupne neodparí.
3. Osoľte a okoreňte hotovú ryžu.
4. V horúcej vode nechajte paradajky spariť, aby sa vám ľahšie šúpali. Ak vám ich šupky nevadia, pokojne ich môžete nechať v rizote. Bude rovnako chutné. Nakrájajte ich na menšie kúsky a pridajte do rizota.
5. Ryžu s pridanými paradajkami opäť podlejte vývarom a varte až kým ryža nie je skoro mäkká. Takéto rizoto môže ostať viac vlhké, ako je tomu v prípade klasického slovenského rizota.
6. Na záver pridajte cuketu. Tá potrebuje k svojej príprave naozaj chvíľku. Očistite ju, nakrájajte na malé kúsky a v zmesi spolu s ryžou a paradajkami ju varte až do úplnej mäkkosti ryže.
7. Na záver môžete rizoto ešte vylepšiť hoblinkami parmezánu.
Mohlo by vás zaujímať: Čučoriedkový cheesecake s horkou čokoládou: Božský recept podľa food blogerky Simony Škodovej
TIP: Ak vám k takémuto jedlu chýba kúsok mäska, skúste si na vrch rizota upražiť na kvapke olivového oleja plátok slaninky. Vytvoríte si tak vynikajúci slaninový čips, ktorý doplní chuť čerstvej sezónnej zeleniny.