Raňajky bohaté na vlákninu, ktoré zahrejú organizmus: Začleňte do jedálnička tieto potraviny
Hľadáte jedlo, ktoré vás zahreje počas chladných rán? Pokojne môžete jesť aj naďalej praženicu. My vám však ukážeme verziu, ktorá vám pomôže dostať sa v mrazoch do práce bez toho, aby ste sa triasli od zimy.
Ktoré potraviny zohrievajú naše telo?
Praženica so špenátom a uvedenými koreninami sú skvelým jedlom na raňajky počas zimného obdobia. Špenát je podľa ajurvédy považovaný za teplú potravinu, preto je vhodné pridávať ho počas jesene a zimy do vášho jedálnička. Viac ako dve vajíčka denne sa postarajú takisto o zahriatie organizmu, avšak môžu spôsobiť diskomfort v črevách, preto je ideálne urobiť si praženicu z dvoch vajec.
Kurkuma
Z tejto rastliny sa vyrába aj kari prášok a horčica. Kurkuma je bohatá na antioxidanty a v indickej kultúre sa od pradávna vyžíva pri liečení. Patrí medzi top bylinky, ktoré majú vlastnosť zohrievať ľudský organizmus. Je to spôsobené tým, že sťahuje tkanivá a absorbuje prebytočnú vlhkosť.
Cibuľa
Cibule sú v tradičnej čínskej medicíne vyžívané ako energia chi, ktorá podporuje potenie a lieči choroby spôsobené chladným počasím. Energia sa vďaka nej presúva na povrch tela a tým pádom vás udrží v teple.
Prečítajte si aj: Mexická pochúťka si získa každého: Navarte tacos s mletým hovädzím mäsom a budete za hviezdu
Chilli
Pikantné papričky obsahujú zložku kapsaicín, vďaka ktorej spôsobuje pálenie a pocit tepla. Okrem toho má protizápalový účinok, znižuje cholesterol, podporuje imunitu a uvoľňuje hlieny. Využíva sa aj v kozmetickom priemysle, kde tieto vlastnosti využívajú v rôznych mastíiach a krémoch.
Čierne korenie
Korenie stimuluje metabolizmus, preto nám dočasne zvyšuje teplotu organizmu. Za následok to má aj rýchlejšie spaľovanie kalórii. Korenie pomáha v žalúdku lepšie tráviť potravu, pretože začne vylučovať viac kyseliny.
Bohatý zdroj vlákniny
Ženy by mali v priemere prijať 25 gramov vlákniny za deň, muži 38 g. Vhodným spôsobom, ako dostať do tela vlákninu je práve prostredníctvom správne namixovaných raňajok.
Špenát
Varením špenátu sa jeho látky koncentrujú. Hoci surový špenát nespĺňa požiadavky na jedlo s vysokým podielom vlákniny, naopak varený špenát je už jej kvalitným zdrojom. Pri 100 gramoch, ktoré sú uvedené v recepte vám špenát dodá 2,5 g vlákniny.
Ľanové semienka
Orechy a semienka sú celkovo výborným zdrojom vlákniny. Na prvom mieste sú chia semienka, no druhá priečka patrí právom ľanovým semienkám, ktoré obsahujú 8g vlákniny na 2 čajové lyžičky. Takisto obsahujú množstvo zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín, preto by ste ich mali konzumovať pravidelne.
Ingrediencie
(Suroviny sú na 2 porcie alebo jednu veľkú)
4 veľké vajíčka
100 g čerstvého špenátu
1 stredne veľká cibuľa
1 polovica cesnakového strúčika
50 ml kokosového mlieka
2 ČL ľanových semienok
1 ČL kurkumy
čierne korenie
soľ
chilli
Mohlo by vás zaujímať: Šťavnatý jablkovo-makový koláč, ktorý musíte vyskúšať: Bez cukru, múky a výčitiek
Postup prípravy
1. Kokosový olej rozohrejeme na nelepivej panvici na strednom stupni alebo plameni. Ľahko osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak.
2. Po chvíli pridáme špenátové listy a počkáme, kým zmenšia svoj objem.
3. Na panvicu vylejeme dobre vymiešané vajíčka s kokosovým mliekom, kurkumou a ľanovými semienkami. Odstavíme pri obľúbenej konzistencii.
4. Posypeme čiernym korením, ochutíme soľou a kto chce, pridá chilli.