Medovníky môžete urobiť aj na zdravší spôsob a chutiť budú rovnako dobre: Stačí vymeniť tieto suroviny
Vianoce si bez perníkov nevieme ani predstaviť. Nielenže vašu domácnosť nádherne prevoňajú, ale ich príjemná korenistá chuť k najkrajším sviatkom v roku jednoducho patrí.
Keďže cez Vianoce dávame nášmu tráveniu i postave zabrať, je vhodné, ak pri pečení dobrôt zmeníte niektoré ingrediencie a hneď máte zdravší a menej kalorický variant obľúbených pochúťok. V tomto prípade stačí keď vymeníte bielu múku a maslo či margarín. Chuť ostáva rovnaká.
Prečítajte si: Šťavnatý jablkovo-makový koláč, ktorý musíte vyskúšať: Bez cukru, múky a výčitiek
Ingrediencie
300 g hladkej mandľovej alebo špaldovej múky
250 g kvalitného medu
150 g bio kokosového oleja
1,5 ČL sódy bikarbóny
50 ml vody
2 stredne veľké vajíčka
1 balíček perníkového korenia
Mohlo by vás zaujímať: Vanilkové rožteky nesmú na Vianoce chýbať: Rýchly recept a chuť ako od babičky
Postup prípravy:
1. Do veľkej misy si dajte múku, perníkové korenie, sódu bikarbónu a jedno vajíčko.
2. Kokosový olej rozpustíte na miernom plameni pokiaľ nie je tekuté. Odstavte a počkajte kým trochu vychladne. Potom zmiešajte s medom a vodou.
3. Tekutú zmes postupne prilievajte do misy k múke a snažte sa z nich vytvoriť pevné cesto. Ak je príliš riedke, pridajte múku.
4. Cesto nechajte cez noc odležať v chladničke.
5. Na druhý deň vyberte cesto a nechajte ho pri izbovej teplote zmäknúť. Následne ho zopárkrát vymieste, potom vyvaľkajte na hrúbku 3-5 milimetrov.
6. Vykrojte perníčky podľa ľubovoľných formičiek. Ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite ich druhým vajíčkom
7. Perníčky sa pečú pri teplote 150°C približne 5 minút, no je potrebné sledovať ich, aby vám neprihoreli. Dobrú chuť!