Vanilkové rožteky nesmú na Vianoce chýbať: Rýchly recept a chuť ako od babičky
Vianoce sú len raz do roka, preto nie je hanbou ani zlyhaním, keď zhrešíme tradičnými koláčikmi, ktoré k najkrajším sviatkom nepochybne patria.
Vanilkové rožteky patria k našim tradičným zákuskom, ktoré sa objavujú na stoloch najčastejšie počas Vianoc, ale v niektorých častiach Slovenska aj na Veľkú noc či počas svadobnej hostiny. Vyskúšajte tento recept na ľahúčke pečivo, na ktorom si zamaškrtí celá vaša rodina.
Ingrediencie
250 g hladkej múky
200 g masla
100 g mletých vlašských orechov
70 g práškového cukru
vanilkový a práškový cukor na obalenie
Mohlo by vás zaujímať: Šťavnatý jablkovo-makový koláč, ktorý musíte vyskúšať: Bez cukru, múky a výčitiek
Postup prípravy
1. Maslo vyberieme z chladničky a necháme ho úplne zmäknúť.
2. Aby boli rožteky jemné, je potrebné si najprv preosiať múku, práškový cukor aj orechy.
3. Všetky suché ingrediencie a teda hladkú múku, orechy a práškový cukor si poriadne premiešame vo veľkej miske.
4. Pridáme maslo a snažíme sa vypracovať tuhé cesto. Hotové je vtedy, keď sa netrúsi a je z neho jedna celistvá hmota.
5. Cesto dáme na 15 minút do chladničky.
6. Vytiahneme ho, rozdelíme na 4 časti a na pomúčenej doske hmotu rozšúľame a vytvarujeme z nej rožteky.
7. Položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
8. Pečieme 8 minút na 180°C.
9. Ešte teplé ich obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.