Presunúť na hlavný obsah

Vyrobte si pravé chutné domáce džemy! Ako na to?

Recepty

Podávajú sa na wafliach, obyčajnom chlebe, palacinkách a zároveň sú skvelou ingredienciou do koláčov. Kto by neobľuboval ovocný džem?

Jahodový džem

Potrebujete:

  • 500g jahôd
  • 200g cukru
  • pol lyžičky kyseliny citrónovej

Postup:

Jahody poriadne umyjeme a odstopkujeme. Dáme ich do veľkej misy, ktorú zasypeme cukrom a necháme stáť minimálne 12 hodín. Po odstátí ich rozmixujeme s tyčovým mixérom.

Rozmixovanú zmes dáme do hrnca so širším dnom a necháme variť na miernom plameni. Ak sa nám na vrchu tvorí pena, s malou lyžičkou ju pozbierame. Zmes je hotová až po tom, ako je hustejšej konzistencie. Na záver pridáme pol lyžičky kyseliny citrónovej a varíme ešte 5 minút. Ešte horúcu zmes pridávame do fliaš.

Neprehliadnite: Recept na chutnú ovsenú kašu. Doprajte si konečne zdravé raňajky!

Mätovo-citrónový džem

Potrebujete:

  • 300g mäty
  • 2 citróny
  • 600ml vody
  • 600g cukru

Postup:

Mätu poriadne umyjeme a jej lístky a stonky nakrájame na drobné kúsky. Citróny opláchneme tiež a nakrájame na kolieska. Vložíme ich do menšieho hrnca spolu s mätou a zalejeme vodou. Celú zmes varíme na ohni približne 15-20 minút. Nakoniec vzniknutú hmotu scedíme.

Do vzniknutého džemu pridáme cukor a opäť rozvaríme - približne na 15 minút. Džem za horúca prelejeme do pohárov a poriadne uzatvoríme.

Prečítajte si aj: Obľúbený recept v zdravšej verzii. Ako si pripraviť nízkokalorické palacinky?

Ríbezľový džem

Potrebujete:

  • 1,5kg ríbezlí
  • 4ks estragónu
  • 500g želírovacieho cukru
  • 200ml vody

Postup:

Očistené ríbezle zalejeme vodou, zakryjeme pokrývkou a na miernom ohni privedieme do varu. Následne pokrývku dáme dole a varíme ďalších 10 minút, až pokiaľ bobule nie sú mäkké. Potom ich prepasírujeme.

Estragón medzitým umyjeme, otrháme lístky a nasekáme na drobné kúsky. Ovocné pyré následne zmiešame vo veľkom hrnci so želírovacím cukrom a za stáleho miešania varíme aspoň dve minúty. Potom pridáme estragón a hrniec odstavíme.