Zdravá maková torta so sviežou citrónovou polevou, ktorou ohúrite každú návštevu
Cez Veľkú noc si treba dopriať, osladiť si život. Ak patríte medzi milovníkov maku, ktorý zbožňujú takmer všetci, máme pre vás fantastický recept. Napečte si makovú tortu s citrónovou polevou! Nielenže je veľmi svieža a lahodná, ale aj zdravá a ďalšou radostnou správou je, že je aj veľmi jednoduchá na prípravu. Za 30 minút ju teda zvládnu aj začiatočníci, resp. príležitostní cukrári.
Potrebujete:
Veľkú a strednú misu, menšiu formu na tortu (napríklad s priemerom 18-20 cm)
Na korpus:
2 hrnčeky ovsenej múčky
5 kopcovitých lyžíc pomletého maku
1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva
2 lyžice citrónovej kôry
1 lyžica vanilkového extraktu
5 lyžíc medu
5 lyžíc roztopeného tradičného masla
2 dl mlieka
1 vajíčko
Na potretie:
3 lyžice džemu podľa výberu
Na polevu:
1 citrón
2 lyžice medu
250 g ricotty
Postup:
Ako prvé si dajte rozohriať rúru na 180°C. Potom do veľkej misy nasypte všetky suché suroviny, ktoré sú potrebné na korpus. To znamená múčku z ovsených vločiek, pomletý mak, kypriaci prášok, nastrúhanú kôru z citróna a vanilkový extrakt. Premiešajte metličkou.
Zvyšné suroviny na korpus pridajte do druhej misy - mlieko, med, vajíčko a roztopené maslo. Následne premiešajte metličkou.
Neprehliadnite: Tri jednoduché koláčiky, bez ktorých sa na Veľkú noc nezaobídete. Pripravíte si ich do pár minút
Keď máte hotovo, zmes z menšej misy pridajte do tej väčšej. Celý obsah premiešajte buď metličkou, alebo ručným mixérom.
Cesto potom vylejte do tortovej formy a tú vložte do vyhriatej rúry na 180°C. Nechajte piecť 30 minút.
Medzitým si pripravte plnku. Vezmite ricottu a zmiešajte ju so šťavou z celého citróna.
Keď bude korpus upečený, vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí potrite vrch korpusu džemom podľa preferencie. Ďalším krokom je pridanie polevy, ktorú rozotrite po celom obvode korpusu.
Prečítajte si: Niekoľko skvelých tipov na sviatočné veľkonočné menu: Od glazovanej šunky cez čertove vajíčka a ďalšie chutné nápady
Celú tortu dajte stuhnúť do chladničky. Pokojne ju tam nechajte odpočívať celú noc, minimálne však dve-tri hodiny.