Presunúť na hlavný obsah

Niekoľko skvelých tipov na sviatočné veľkonočné menu: Od glazovanej šunky cez čertove vajíčka a ďalšie chutné nápady

Recepty

Veľká noc je za dverami a vy ešte nemáte premyslené veľkonočné menu? Čo keby ste tento rok vyskúšali okrem tradičnej slovenskej baby aj iné dobroty, ktorými možno prekvapíte svojich blízkych?

V našom zozname veľkonočného menu nájdete aj tradičné veľkonočné klasiky ako diabolské vajíčka, ale aj kreatívnejšie dobroty ako glazovaná šunka s ananásom a ďalšie. Ale pekne po poriadku, od predjedla po dezert. 

Predjedlo

Diabolské (čertove) vajcia 

Na jeden pekne obložený tanier potrebujete cca 10 ks vajec, 1PL horčice, 1PL olivového oleja, 1KL čili pasty, soľ, mleté čierne korenie a štipku mletej červenej papriky. Postup je jednoduchý. Vajíčka uvaríte na tvrdo, necháte vychladiť a potom ešte vložíte na cca 30 min. do chladničky, aby sa nerozpadávali. Vajcia potom pozdĺžne prekrojíte a vydlabete žĺtka. Tie spojíte s ostatnými ingredienciami a pripravíte si tak chutnú plnku. Niekto pridáva pre ešte lepšiu chuť do plnky aj majonézu. Mletou paprikou ich po povrchu len poprášite a vložíte naspäť do chladničky. Podávate studené. 

Mohlo by vás zaujímať: Zapekaný chlebík ako skvelá voľba na raňajky. Pripravte si ho zo základných ingrediencií

Glazovaná šunka s ananásom 

K tejto netradičnejšej pochúťke budete potrebovať ako inak plátky ananásu a čerešne maraschino. Tie dodajú klasickej šunke sviežosť a sladký nádych. V zozname ingrediencií sa nachádzajú predvarená šunka, hnedý cukor, dijonská horčica, kurací vývar, klinček na glazúru, plechovka ananásového kompótu a samozrejme čerešne maraschino. Najskôr si predhrejete rúru na 210 stupňov Celzia, medzitým si urobíte glazúru z hnedého cukru, dijonskej horčice, klinčeku a kuracieho vývaru v hrnci, presne jednu šálku. Varíte na miernom ohni, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom rozložíte predvarenú šunku na pekáč, polejete pripravenou glazúrou a polejete ju. Na ne položíte plátky ananásu a doprostred vložíte po jednej čerešni pre sladkú chuť. Potom prikryjete alobalom a pečiete asi hodinu až hodinu a pol pri tej istej teplote. Počas pečenia ju môžete stále polievať glazúrou. 

Hlavný chod

Pečené jahňacie

Očistené plátky jahňacieho mäsa nasolíme a nakoreníme a opečieme v panvici spolu s plátkami cibule. Potom obsah panvice vložíme do tlakového hrnca, zalejeme kuracím vývarom, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a varíme asi 40 min. Nakoniec si urobíme zápražku z hladkej múky, masla a vývaru a pridáme do hrnca. Pomiešame, dochutíme bylinkami a podávame jahňacie plátky s pečenými zemiakmi s rozmarínom. 

Citrónovo bylinkové pečené kura

K tomuto receptu potrebujete celé kurča. Predhrejete si rúru na 220 stupňov Celzia. Plech na pečenie zľahka vymastíte. V menšej miske zmiešate roztopené maslo, olivový olej, korenie a bylinky. Pridáte šťavu z polovice citróna. Kurča z každej strany osušíte kuchynskými utierkami a potriete pretlačeným cesnakom v olivovom oleji a následne pripravenou zmesou v miske. Do vnútra kurčaťa vložíte vetvičku tymiánu alebo rozmarínu podľa vašej chuti a druhú polovicu šťavy citróna. Otvor môžete stiahnuť špagátom. Pečiete asi hodinu a 20 min. V polovici pečenia podlejete. Vyberiete z rúry, zakryjete na 10 minút fóliou a necháte postáť. Potom odokryjete a povrch ozdobíte plátkami citróna. Podávate s hráškovou ryžou alebo čerstvým šalátom

Čítajte tiež: Syrová quessadilla ako rýchla a netradičná inšpirácia na obed. Explózia chuti vám učaruje

Príloha

Pečený špargľový šalát s feta vinaigrette

K tejto prílohe potrebujete samozrejme zelenú špargľu, listy hlávkového šalátu, nadrobno nakrájanú cibuľku, feta syr, citrónovú šťavu, soľ, píniové oriešky  a sezam pre lepšiu chuť. Špargľu si najskôr oblanšírujete, cibuľku nakrájate nadrobno, fetu rozdrobíte. V malej miske si pripravíte zálievku z olivového oleja, citrónovej šťavy a soli. Píniové oriešky a sezam opražíte na suchej panvici do zlatista. Špargľu obalíte v listoch hlávkového šalátu, zmiešame s jarnou cibuľkou a fetou, zalejete zálievkou a vrch posypete opraženými píniovými orieškami a sezamom. Následne dáme do rúry a pečieme  asi 12 min. pri teplote 200 stupňov Celzia. 

Dezert 

Malinovo citrónový cheesecake 

Na tento výborný ovocný cheesecake potrebujete 130 kakaových maslových sušienok, 60g masla. Ktoré spolu zmiešame a vložíme zmes do okrúhlej misy alebo tortovej formy. Na krém potrebujeme smotanový krémový syr ako mascarpone,110g krupicového cukru, 2 vajcia izbovej teploty, 2 PL citrónovej šťavy a kôru z jedného citróna. Na malinovú ozdobu zase 180g čerstvých malín, 2PL krupicového cukru. Postup je už jednoduchý a rýchly. Rúru si predhrejete na 180 stupňov Celzia a vložíme do nej formu so sušienkovou zmesou s maslom. Pečieme 10 minút do zlatista, vytiahneme a vlejeme krém pripravený z ostatných ingrediencií na krém. Pečieme asi ďalšiu hodinu pri tej istej teplote. Potom necháme vychladnúť a polejeme pripravenou malinovou ozdobou z malín a cukru. Môžeme dať do chladničky a podávame studenšie. 

Neprehliadnite: Pomarančový tart ako osviežujúca dobrota. Sladký koláč s luxusným nádychom podmaní najmä milovníkov sladkého

Dobrú chuť!

Pochutili by ste si na takomto veľkonočnom menu?

spolu hlasovalo 30 ľudí

Áno
9
Nie
21