Presunúť na hlavný obsah

Jablkové pochúťky 3x inak: Vyskúšajte klasické recepty ako bábovku či mrežovník na iný štýl

Recepty

Jablkové pochúťky sa nikdy nezunujú a sú vždy zárukou úspechu.

Jablková bábovka

Potrebujete:

  • 2 odmerky polohrubej múky
  • 1 odmerka kryštálového cukru
  • 1 odmerka mlieka
  • 1/2 odmerky oleja
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 jablká
  • 1 vajíčko
  • Tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy

Vyskúšajte tiež: Pripravte rodine zdravé citrónové mini cheesecaky: Vymeňte klasiku za niečo nové

Postup: 

Vajíčko zmiešajte s mliekom a olejom, pridajte cukor a škoricový cukor a nakoniec primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a nastrúhané jablká. Do cesta môžete podľa chuti zamiešať aj nasekané orechy alebo kúsky čokolády. Hotové cesto prelejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.

Neprehliadnite: Zabodujte domácou zmrzlinou: Recept, ako jednoducho ju pripravíte

Jalkové veterníky

Potrebujete:

  • 150 gramov hladkej múky
  • 30 gramov solamylu
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  •  štipka soli
  • 250 millilitrov vody
  • 50 gramov masla
  • 5 kusy vajec
  • 5 kusy jabĺk
  • 1 polievková lyžica zlatého klasu
  • 250 millilitrov šľahačkovej smotany

Postup: 

V miske vymiešame múku, Solamyl, soľ a prášok do pečiva. V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom. Dáme dole z tepla a vareškou postupne primiešame múku, kým nie je cesto hladké a lesklé. Hmotu preložíme do nádoby na šľahanie a na najvyšších otáčkach postupne prišľaháme vajíčka. Cesto necháme vychladnúť.

Rúru rozohrejeme na 200°C. Na plech položíme papier na pečenie a pomocou dvoch lyžíc urobíme z cesta približne 12 kôpok. Pečieme asi 30 minút a necháme vychladnúť. Medzitým si očístíme jablká, zbavíme ich jadierok a nakrájame na menšie kúsky. Jablká chvíľu dusíme s trochou vody, môžeme dochutiť vanilkovým cukrom. Na záver zahustíme zlatým klasom, ktorý rozmiešame v 150ml vody a necháme vychladnúť. Upečené mini korpusy rozrežeme na polovicu, na spodnú časť poukladáme jablká a na ne šľahačku, do ktorej sme pridali lyžičku práškového cukru a stužovač, aby lepšie držala tvar. 

Pozrite tiež: Recept na chutnú ovsenú kašu. Doprajte si konečne zdravé raňajky!

Jablkovo-mriežková pochúťka

Potrebujete:

  • 450 g hladkej múky extra špeciál
  • 250 g čerstvého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok
  • trochu citrónovej kôry
  • 1 vanilkový cukor
  • 1prášok do pečiva
  • 1500 g jabĺk
  • 150 gkryštálového cukru
  • 1 KL mletej škorice

Postup: 

Všetky suroviny dáme do misky vymiesime cesto, vytvarujeme valec zabalime do folie a dame do chladničky na 30.min alebo na čas pokiaľ si pripravime jablká. Jablká nastrúhame pridáme cukor, škoricu, premiešame. Pripravené cesto rozdelíme rozvaľkáme tak, aby sme mali cesto aj po bokoch plechu. Navrstvíme jablká nebojte sa použiť aj šťavu, ktorú jabĺčka pustili.

Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, môžeme potrieť žĺtkom a radielkom narežeme pásy asi 2cm široké a ukladáme na pripravený koláč. Keď máme hotovo dáme piecť na 170°C asi 45min.Koláčik po upečení stačí posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť týmto spôsobom: 2 jablká neošúpané nakrájame na osminky, roztopíme kryštálový cukor na karamel prilejeme smotanu alebo mlieko rozvaríme na hustejšiu konzistenciu. Do takto pripraveného karamelu dáme jabĺčka premiešame vypneme a uložíme na už pokrájaný jablčník.