Presunúť na hlavný obsah

Jeden z najväčších mýtov všetkých čias: Jesť menej vám nepomôže schudnúť, práve naopak – oveľa viac priberiete

Chudnutie a diéty

Väčšina vedcov a nutričných odborníkov sa zhodne na tom, že pri chudnutí je dôležitejšie to, čo jeme, než koľko jeme.

Trendy posledných rokov nútia ľudí čoraz viac premýšľať nad tým, čo si na svoj tanier dávajú. Kvalita potravín a rozmanitosť stravy predstavujú základ pre šťastný a vyvážený život, spolu s pohybovou aktivitou. 

Čítajte tiež: Letný diétny jedálniček pre ženy zostavený fitness trénerom: Takto prijmete denne 1200-1500 kcal a udržíte si fit postavu

Jesť menej vám nepomôže schudnúť

Veľa žien si myslí, že čím bude jesť menej alebo malé porcie, tým bude viac chudnúť. Nie je to pravda. Podľa odborníkov nezáleží ani až tak na tom, koľko toho jeme, ale čo jeme. Ak si jedlo odopierame, telo si začne robiť tukové zásoby na „horšie časy“. Týka sa to tiež nepravidelného stravovania, kedy jedia napríklad len jeden až dvakrát za deň. Telo začne produkovať stresový hormón kortizol, ktorý následne „blokuje“ leptín a to spomaľuje metabolizmus

Výsledkom je, že na hmotnosti a na tele priberáte ešte viac, ako keby ste jedli „bežne“. Pomôckou môžu byť kalorické tabuľky, no pravdou je, že ani tie nie sú podľa mnohých odborníkov veľmi spoľahlivé. Môžete si prostredníctvom nich lepšie odsledovať veľkosti porcií a prijatých kalórií, no ťažšie to už bude s číslami ohľadom vydanej energie a spálených kalórií, ktoré si až tak neviete odsledovať. 

Neprehliadnite: Stravovanie podľa veku: V tridsiatke treba zvýšiť príjem bielkovín, po štyridsiatke sa zamerajte vlákninu

Dôležitá je vyvážená strava a pocit získania energie

Nutriční odborníci, dietológovia a lekári odporúčajú jesť pravidelne, aspoň 5 krát denne, aby telo malo dostatočný príjem potravín, samozrejme, bohatých na bielkoviny, zdravé tuky, vlákninu. Správne zostavený jedálniček potlačí hlad na približne tri hodiny a prirodzene vyvolá ďalší. Telo tak nie je vystavované stresu a nejasnosti o tom, kedy dostane svoj ďalší príjem. Jesť pravidelne a vyvážene je zárukou plnohodnotného života. Po jedle by ste sa nemali cítiť unavení, práve naopak, mali by ste cítiť energiu. To záleží od kvality potravín a stravovania. Zelenina by mala tvoriť aspoň polovicu až dve tretiny taniera ako príloha. Vyhýbať by ste sa mali spracovaným potravinám, rafinovanému cukru, bielej múke a alkoholu.