Presunúť na hlavný obsah

Pekanové sušienky: Chrumkavá textúra, ktorú si zamilujete

Recepty

Príjemná chrumkavá textúra, bohato posiata jednými z najobľúbenejších orechov, pekanových, to sú pekanové sušienky, ktorým na chuť prídete aj vy hneď po prvom upečení. Nechajte sa inšpirovať a podávajte ich k popoludňajšej šálky kávy alebo čaju.

Ingrediencie: 

1 šálka zmäknutého masla na izbovú teplotu

2/3 šálky bieleho cukru alebo iného obľúbeného sladidla 

2 ČL čistého vanilkového extraktu

2 1/4 šálky hladkej špaldovej múky

1 šálka jemne nasekaných pekanových orechov

1 ČL soli

1 väčší vaječný žĺtok

2/3 šálky nadrobno nasekaných pekanových orechov na ozdobenie a cukru na ozdobenie

Mohlo by vás zaujímať: 

Postup prípravy: 

Maslo, cukor a vanilkový extrakt spolu vyšľaháme vo veľkej mise elektrickým mixérom, kým sa nespoja. 

Pridáme múku, pekanové orechy a soľ. Šľaháme na nízkej úrovni elektrickým mixérom, kým sa cesto nespojí.

Pracovnú plochu alebo dosku vystelieme kúskom plastového obalu s dĺžkou asi 12 palcov. Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti. Položíme časť cesta na plastovú fóliu. Pomocou plastovej fólie vytvarujeme a rozvaľkáme cesto do okrúhleho polena širokého asi 1 a 1/2 cm a dlhého 10 cm. Ak sa cesto trochu drobí, pevne ho pritlačte k sebe. Opakujte so zvyšným cestom.

Cesto pevne zabalíme do plastovej fólie a necháme chladiť aspoň 1 hodinu alebo až cez noc.

Čítajte tiež: 

Predhrejeme rúru na 175 stupňov Celzia.  Dva veľké plechy vystelieme papierom na pečenie.
V malej miske vyšľaháme vidličkou vaječný žĺtok a 1 lyžičku vody. Nalejeme cukor na lemovaný plech na pečenie alebo pekáč. 

Cesto rozbalíme a potrieme žĺtkovou zmesou. Pomocou koncov igelitovej fólie na uchytenie polienka zatlačíme zo všetkých strán do cukru. 

Plátky cesta nakrájame ostrým nožom na cca pol centimetrové kolieska. Položíme na pripravené plechy na pečenie asi 2 cm od seba. Cesto zabalíme do plastovej fólie a medzi jednotlivými dávkami necháme vychladnúť.

Pečieme v predhriatej rúre, kým pekanové sušienky zospodu jemne nezhnednú, cca 16 minút.
Potom  necháme na plechu vychladnúť cca 5 minút a môžeme jesť. 

Neprehliadnite: 

Tip pre vás: Pre ešte sladšiu a lahodnejšiu chuť, môžete do nich pridať aj kúsky kvalitnej horkej čokolády.

Dobrú chuť!