Sezónne stravovanie ako cesta k pekným krivkám: Ak sa budete držať týchto pravidiel, môžete dosiahnuť sexi telo aj bez diét
Sezónne stravovanie nás intuitívne nabáda siahať po potravinách, ktoré si v daných obdobiach naše telo žiada. Ak sa budete držať určitých zásad, môžete si práve takýmto spôsobom zabezpečiť naozaj krásne krivky.
Do našej stravy prináša jeseň rôzne výzvy. Pokiaľ sa však chcete udržať vo forme a zároveň zostať zdraví, inšpirujte sa čo si položiť na tanier počas chladnejších dní. Sezónne stravovanie je z veľkej časti intuitívnou záležitosťou, ale je dobré mať malý návod, čo si naozaj dopriať a bude to lichotiť aj našim krivkám.
Tieto druhy zeleniny by mali tvoriť základ vášho jedálnička
V tomto ročnom období sa telo skutočne potrebuje posilniť, aby mohlo čeliť zmenám. Dobrým spôsobom, ako to dosiahnuť, je konzumácia sezónnych druhov bohatých na vitamíny a minerály. Jesenná zelenina, ako je tekvica, kapusta, mrkva a brokolica, by mali byť prvou voľbou.
Tekvica je sezónna a plná vitamínu A, potrebného pre zdravú pokožku a oči. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomáha pri trávení. Kapusta má v sebe vitamíny A, C, K a B6 a tiež minerály ako draslík, vápnik a horčík. Je tiež výborným zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém.
Čítajte tiež: 10 dôvodov, prečo nechudnete, aj keď sa o to snažíte: Zmeňte tieto návyky a dosiahnite ideálnu hmotnosť
Mrkva je bohatá aj na vitamíny A, C a K a tiež na vlákninu. Je dôležitým zdrojom beta-karoténu, ktorý môže pomôcť chrániť pred niektorými chorobami. No a takisto brokolica je superpotravina s vysokou koncentráciou vitamínov A, C a K. Má vysoký obsah antioxidantov a pomáha bojovať proti voľným radikálom v tele.
Tieto druhy zeleniny by mali tvoriť základ vášho jedálnička. Dajú sa medzi sebou krásne variovať a dobre kombinovať. Okrem toho sa daná zelenina môže pripraviť rôznymi spôsobmi, čo poskytuje širokú škálu kulinárskych možností. Pamätajte, že jesť zdravo nemusí nutne znamenať jesť bez chuti.
Použite bylinky a koreniny pri zachovaní ich nutričných výhod. Je dôležité konzumovať tieto potraviny pravidelne počas celej jesene, aby ste využili ich nutričné vlastnosti. Odporúča sa ich zaradiť do vyváženej stravy spojenej s pravidelnou fyzickou aktivitou.
Jesenné ovocie, ktoré vám pomôže zostať fit
- Jablká - Jablká sú známe pre svoj obsah pektínu, typu vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu. Navyše sú bohaté na vitamín C a podporujú posilnenie imunitného systému.
- Hrozno - Hrozno, je skvelým zdrojom polyfenolov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a pomáhajú tiež pri regulácii krvného tlaku.
- Černice - Černice poskytujú veľké množstvo vitamínov A a C a sú skvelým zdrojom vlákniny.
- Orechy - Napriek tomu, že nejde o doslovné ovocie, orechy sú dôležitým zdrojom zdravých tukov a minerálov, čiže je dobré ich do jedálnička implementovať.
Čo sa týka hydratácie, okrem obyčajnej čistej vody je dobré si dopriať pravidelne kombináciu zázvoru a citrónu. Je to silný nápoj s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Toto duo tiež pomáha posilňovať imunitný systém, čo je kľúčové počas jesenných mesiacov, kedy sú chrípky a prechladnutia bežnejšie. Zelený čaj je tiež ďalšou skvelou možnosťou. Je bohatý na antioxidanty, zvyšuje detoxikáciu organizmu, má vplyv na efektívne chudnutie a samozrejme posilňuje imunitný systém.
Neprehliadnite: Najzdravšia diéta sveta podľa odborníkov: Nejde len o schudnutie, ľudí by malo zaujímať aj to, koľko rokov sa dožijú