Chutný dezert s vaječným likérom: Jemný, pôvodom bavorský koláč je plný lahodných chutí
Jemný a krémový bavorský koláč s domácim vaječným likérom si rozhodne vyžaduje dostatok času. Hoci je však jeho vytvorenie trocha náročnejšie na rozdiel od iných rýchlejších receptov, ten čas strávený v kuchyni stojí za to.
Jemný a krémový bavorský koláč s domácim vaječným likérom si rozhodne vyžaduje dostatok času.
Ingrediencie:
1 balenie neochutenej želatíny
¼ šálky studenej vody
1 šálka mlieka
½ šálky bieleho cukru
2 zľahka rozšľahané vajcia
¼ šálky rumu
1 šálka smotany na šľahanie
¼ štipky bieleho cukru
1 predpečená koláčová kôra
½ lyžičky mletého muškátového orieška
Mohlo by vás zaujímať: Karamelový perník s čučoriedkami: Vláčny, voňavý a lahodný dezert
Postup prípravy:
V malej miske zmiešajte želatínu a studenú vodu. Odložte, aby zmäkla. Medzitým zmiešajte mlieko a 1/2 šálky cukru v malej sklenenej miske. Nechajte v menšom hrnci zovrieť.
Do rozšľahaných vajec za stáleho šľahania rovnomerným prúdom prilievajte horúce mlieko. Šľahajte a po každej minúte, kým zmes mierne nezhustne cca 2 minúty, vmiešajte zmäknutú želatínu a miešajte dovtedy, kým sa neroztopí. Následne vmiešajte do takto pripravenej zmesi rum. Túto plnku nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Čítajte tiež: Obrátený jablkový koláč s maslovou polevou: Podávať ho môžete aj s vanilkovou zmrzlinou
V strednej miske šľahajte smotanu na šľahanie, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy. Potom do nej zašľahajte 1/4 šálky cukru. Odložte si 1/2 šálky šľahačky na zdobenie do chladničky. Zvyšnú šľahačku vmiešajte do plnky s vaječným likérom. Nalejte plnku do predpečenej koláčovej kôry a vložte ju do chladničky na cca 4 hodiny alebo najlepšie cez noc.
Pred samotným servírovaním ozdobte odloženou šľahačkou a posypte zľahka štipkou muškátového orieška.
Tip pre vás: Namiesto predpečenej koláčovej kôry môžete použiť aj 1 balenie chladeného lístkového cesta.
Neprehliadnite: Čokoládovo-škoricová roláda s mascarpone: Jemný krém a krehké cesto opantajú chuťové poháriky
Dobrú chuť!