Presunúť na hlavný obsah

Chutný dezert s vaječným likérom: Jemný, pôvodom bavorský koláč je plný lahodných chutí

Recepty

Jemný a krémový bavorský koláč s domácim vaječným likérom si rozhodne vyžaduje dostatok času. Hoci je však jeho vytvorenie trocha náročnejšie na rozdiel od iných rýchlejších receptov, ten čas strávený v kuchyni stojí za to.

Ingrediencie: 

1  balenie neochutenej želatíny

¼ šálky studenej vody

1 šálka mlieka

½ šálky bieleho cukru

2 zľahka rozšľahané vajcia 

¼ šálky rumu

1 šálka smotany na šľahanie

¼ štipky bieleho cukru

1 predpečená koláčová kôra

½ lyžičky mletého muškátového orieška

Mohlo by vás zaujímať: Karamelový perník s čučoriedkami: Vláčny, voňavý a lahodný dezert

Postup prípravy: 

V malej miske zmiešajte želatínu a studenú vodu. Odložte, aby zmäkla. Medzitým zmiešajte mlieko a 1/2 šálky cukru v malej sklenenej miske. Nechajte v menšom hrnci zovrieť. 

Do rozšľahaných vajec za stáleho šľahania rovnomerným prúdom prilievajte horúce mlieko. Šľahajte a po každej minúte, kým zmes mierne nezhustne cca 2 minúty, vmiešajte zmäknutú želatínu a miešajte dovtedy, kým sa neroztopí. Následne vmiešajte do takto pripravenej zmesi rum. Túto plnku  nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. 

Čítajte tiež: Obrátený jablkový koláč s maslovou polevou: Podávať ho môžete aj s vanilkovou zmrzlinou

V strednej miske šľahajte smotanu na šľahanie, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy. Potom do nej zašľahajte 1/4 šálky cukru. Odložte si 1/2 šálky šľahačky na  zdobenie do chladničky. Zvyšnú šľahačku vmiešajte do plnky s vaječným likérom. Nalejte plnku do predpečenej koláčovej kôry a vložte ju do chladničky na cca 4 hodiny alebo najlepšie cez noc.

Pred samotným servírovaním ozdobte odloženou šľahačkou a posypte zľahka štipkou muškátového orieška.

Tip pre vás: Namiesto predpečenej koláčovej kôry môžete použiť aj 1 balenie chladeného lístkového cesta. 

Neprehliadnite: Čokoládovo-škoricová roláda s mascarpone: Jemný krém a krehké cesto opantajú chuťové poháriky

Dobrú chuť!