Obrátený jablkový koláč s maslovou polevou: Podávať ho môžete aj s vanilkovou zmrzlinou
Pri tomto koláči nemusíte karamel upáliť, stačí ak necháte maslo a cukor v rúre urobiť svoje. Keď budete jablkový koláč podávať ešte aj s vanilkovou zmrzlinou či smotanovo maslovou polevou, máte o úspech u hostí postarané.
Ingrediencie na cesto:
50 g studeného masla nakrájaného na malé kúsky
50 g kryštálového cukru
5 olúpaných jabĺk, zbavených jadierok a nakrájaných na štvrtiny
1 balenie kvalitného lístkového cesta
Ingrediencie na maslovú polevu:
170 g kryštálového cukru
2 ČL vína Cabernet Sauvignon
170 ml smotany na šľahanie 33% -tej
väčšia štipka morskej soli
20 g studeného masla nakrájaného na kocky
Mohlo by vás zaujímať: Dokonalý jesenný jablkový koláč: Z troch vrstiev jabĺk, maslovej strúhanky a polevy zo slaného karamelu
Na servírovanie:
kvalitná vanilková zmrzlina
Postup prípravy:
Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Na panvicu poukladajte vrstvu kociek masla a pomocou lyžice kocky roztlačte, aby sa vytvorila rovnomerná vrstva. Posypte kryštálovým cukrom, aby ste pokryli všetko maslo. Navrch poukladajte jablká.
Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske. Vystrihnite kruh o niečo väčší ako vaša panvica. Cesto položte na jablká a jemne zatlačte na okraje po celej dĺžke panvice. Pečte v tejto panvici v rúre cca 20 – 25 minút alebo kým lístkové cesto nie je chrumkavé a zlatisté. Vyberte z rúry a nechajte obrátený jablkový koláč vychladnúť.
Čítajte tiež: Tradičný jablkový koláč v novom šate. Ako si ho pripravíte?
Na prípravu omáčky zohrejte kryštálový cukor s 30 g vody v hrnci. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí, potom prestaňte miešať a varte, kým sa nevytvorí karamel. Pridajte víno, smotanu na šľahanie a soľ, a šľahajte, aby sa všetko spojilo. Teraz veľmi pomaly pridávajte vychladené maslo a medzi každým pridávaním zase šľahajte, kým nezískate hladkú maslovú omáčku. Odstráňte z tepla a udržiavajte teplé, kým nebudete pripravené na podávanie.
Ak chcete jablkový koláč vyklopiť, zohrejte panvicu v rúre asi 7 minút a až potom ju vyklopte. Lyžicou prelejte koláč maslovou omáčkou a podávajte s vanilkovou zmrzlinou.
Neprehliadnite: Galette z jabĺk a lieskových orieškov: Začnite jeseň práve týmto jednoduchým a chutným dezertom
Dobrú chuť!