Galette z jabĺk a lieskových orieškov: Začnite jeseň práve týmto jednoduchým a chutným dezertom
Jablkový galette si môžete prispôsobiť svojim chutiam. K jablkám pridajte černice alebo ovocie vymeňte za hrušky či broskyne, vymeňte lieskové orechy za mandle či pekanové orechy. Každopádne si pochutíte tak či tak.
Na cesto:
80 g lieskových orieškov
2 PL práškového cukru
125 g špaldovej múky
175 g hladkej pšeničnej múky plus navyše na posypanie
150 g studeného masla nakrájaného na kocky
1 vajce, rozšľahané
Na náplň:
50 g kryštálového cukru plus navyše na posypanie
½ citrónovej kôry a šťavy
1 PL kukuričnej múky
1 PL javorového sirupu
3 jablká ošúpané, zbavené jadrovníkov, rozpolené a nakrájané na tenké plátky
20 g lieskových orechov, nasekaných nahrubo
podávať so šľahačkou
Mohlo by vás zaujímať: Jablkové pochúťky 3x inak: Vyskúšajte klasické recepty ako bábovku či mrežovník na iný štýl
Postup prípravy:
Najprv si pripravíme cesto. Lieskové oriešky a cukor rozdrvte v kuchynskom robote, kým nie sú nasekané najemno. Pridáme špaldovú a hladkú pšeničnú múku, maslo a poriadnu štipku soli a znova šľaháme, kým sa všetko maslo nespracuje a zmes nie je piesková. Pri zapnutom šľahači pokvapkajte 1-2 PL studenej vody, kým sa z cesta nezačnú vytvárať hrudky. Trochu roztlačte medzi prstami. Ak sa vám zdá, že sa zmes spojila, vyklopte ju na pracovnú dosku a krátko spracujte do tvaru kotúča, zabaľte a nechajte chladiť 30 minút alebo najlepšie cez noc. Pred ďalším spracovaním cesta ho vyberte aspoň na 20 minút z chladničky a nechajte zohriať pri izbovej teplote.
Pripravte si náplň. Vo veľkej mise zmiešajte hnedý cukor, citrónovú kôru, kukuričnú múku a javorový sirup. Pridajte jablká a dobre premiešajte. Odložte bokom, kým vyvaľkáte cesto.
Čítajte tiež: Jablká v župane s vanilkovým pudingom si zamilujete: Stačí skutočne len pár ingrediencií
Rúru zohrejte na 180°C. Vysypte papier na pečenie položený na stredne veľkom plechu múkou a potom rozvaľkajte na hrúbku cca 30 cm. Použiť môžete aj tortovú formu, tiež vystlanú papierom na pečenie alebo dobre vymastenú. Do stredu cesta poukladajte jablkovú zmes a popritláčajte rukami, nechajte všetok prebytočný sirup odkvapkať späť do misy a odložte si ho na neskôr. Uistite sa, že okolo okraja ste ponechali cca 2 cm okraj.
Okraj cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme trochou hnedého cukru a lieskovými orieškami. Pečieme cca 50-55 minút do zlatista. Medzitým nalejte zvyšný sirup z jabĺk do malého hrnca a pár minút prebublávajte, kým nezískate konzistenciu sirupu. Keď je jablkový galette upečený a ešte horúci, potrieme povrch týmto sirupom.
Nechajte vychladnúť aspoň 30 minút, potom podávajte teplý so studenou šľahačkou.
Neprehliadnite: Tradičný jablkový koláč v novom šate. Ako si ho pripravíte?
Dobrú chuť!