Presunúť na hlavný obsah

Galette z jabĺk a lieskových orieškov: Začnite jeseň práve týmto jednoduchým a chutným dezertom

Recepty

Jablkový galette si môžete prispôsobiť svojim chutiam. K jablkám pridajte černice alebo ovocie vymeňte za hrušky či broskyne, vymeňte lieskové orechy za mandle či pekanové orechy. Každopádne si pochutíte tak či tak.

Na cesto: 

80 g lieskových orieškov

2 PL práškového cukru

125 g špaldovej múky

175 g hladkej pšeničnej múky plus navyše na posypanie

150 g studeného masla nakrájaného na kocky

1 vajce, rozšľahané

Na náplň: 

50 g kryštálového cukru plus navyše na posypanie

½ citrónovej kôry a šťavy

1 PL kukuričnej múky

1 PL  javorového sirupu

3 jablká ošúpané, zbavené jadrovníkov, rozpolené a nakrájané na tenké plátky

20 g lieskových orechov, nasekaných nahrubo

podávať so šľahačkou 

Mohlo by vás zaujímať: Jablkové pochúťky 3x inak: Vyskúšajte klasické recepty ako bábovku či mrežovník na iný štýl

Postup prípravy: 

Najprv si pripravíme cesto. Lieskové oriešky a cukor rozdrvte v kuchynskom robote, kým nie sú nasekané najemno. Pridáme špaldovú a hladkú pšeničnú múku, maslo a poriadnu štipku soli a znova šľaháme, kým sa všetko maslo nespracuje a zmes nie je piesková. Pri zapnutom šľahači pokvapkajte 1-2 PL studenej vody, kým sa z cesta nezačnú vytvárať hrudky. Trochu roztlačte medzi prstami. Ak sa vám zdá, že sa zmes spojila, vyklopte ju  na pracovnú dosku a krátko spracujte do tvaru kotúča, zabaľte a nechajte chladiť 30 minút alebo najlepšie cez noc. Pred ďalším spracovaním cesta ho vyberte aspoň na 20 minút z chladničky a nechajte zohriať pri izbovej teplote. 

Pripravte si náplň. Vo veľkej mise zmiešajte hnedý cukor, citrónovú kôru, kukuričnú múku a javorový sirup. Pridajte jablká a dobre premiešajte. Odložte bokom, kým vyvaľkáte cesto. 

Čítajte tiež: Jablká v župane s vanilkovým pudingom si zamilujete: Stačí skutočne len pár ingrediencií

Rúru zohrejte na 180°C. Vysypte papier na pečenie položený na stredne veľkom plechu   múkou a potom rozvaľkajte na hrúbku cca 30 cm. Použiť môžete aj tortovú formu, tiež vystlanú papierom na pečenie alebo dobre vymastenú. Do stredu cesta poukladajte jablkovú zmes a popritláčajte rukami, nechajte všetok prebytočný sirup odkvapkať späť do misy a odložte si ho na neskôr. Uistite sa, že okolo okraja ste ponechali cca 2 cm okraj. 

Okraj cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme trochou hnedého cukru a lieskovými orieškami. Pečieme cca 50-55 minút do zlatista. Medzitým nalejte zvyšný sirup z jabĺk do malého hrnca a pár minút prebublávajte, kým nezískate konzistenciu sirupu. Keď je jablkový galette upečený a ešte horúci, potrieme povrch týmto sirupom. 

Nechajte vychladnúť aspoň 30 minút, potom podávajte teplý so studenou šľahačkou. 

Neprehliadnite: Tradičný jablkový koláč v novom šate. Ako si ho pripravíte?

Dobrú chuť!