Presunúť na hlavný obsah

Najlepšia jablkovo-maková štrúdľa, akú ste kedy jedli: Kysnuté cesto je jemné a vláčne ešte aj na tretí deň

Recepty

Jablká a mak tak povediac tiež patria k jeseni. Kto by odolal kysnutej štrúdle práve z týchto dvoch hlavných ingrediencií, ktorá je ešte aj na tretí deň vláčna a chutí ako čerstvá?

Na dve jablkovo – makové štrúdle potrebujete: 

250 g polohrubej múky 

250 g hladkej pšeničnej múky

250 g zmäknutého masla

50g kryštálového cukru

štipka soli

20 g droždia 

100 ml vlažného mlieka 

Mohlo by vás zaujímať: Zdravá maková torta so sviežou citrónovou polevou, ktorou ohúrite každú návštevu

Jablkovo maková plnka: 

500 g jabĺk

300 g pomletého maku

150 ml zohriateho mlieka

vanilkový cukor 

kryštálový cukor podľa chuti 

rozšľahané vajce na potretie 

bravčová masť na potretie 

Postup prípravy: 

Najskôr si vypracujeme kvások z droždia, vlažného mlieka a trochy cukru. Potom prisypeme preosiatu jednu aj druhú múku, zmäknuté maslo, zvyšný cukor a štipku soli. Vypracujeme hladké a nelepivé cesto, ktoré sa odtŕha od stien misky, v ktorej s cestom pracujeme. Treba ho premiesiť skutočne dôkladne, aby sa netrhalo, ale bolo pekne spojené. 

Čítajte tiež: Vynikajúci dezert na víkend: Francúzsky galette, koláč z jabĺk a lieskových orieškov

Medzitým ako nám cesto kysne prikryté čistou utierkou na teplom mieste, pripravíme si jablkovo – makovú plnku. Dáme si zohriať mlieko, pridáme ho do pomletého maku a prisypeme postrúhané jablká, samozrejme zbavené šupky a jadrovníka. Pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa vlastnej chuti a všetko dobre premiešame. 

Potom si cesto rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na každú časť rozotrieme na polovicu rozdelenú jablkovo – makovú plnku, zrolujeme a preložíme na plech vymastený maslom. 

Následne si rozšľaháme jedno vajíčko a potrieme ním obe štrúdle. Dáme piecť na cca 170 – 180 stupňov Celzia cca 40 minút. Samozrejme, že čas je orientačný, treba si štrúdle sledovať. Keď je povrch zlatistý, vyberieme ich z rúry. 

Tip pre vás: Hneď po vybratí z rúry ich potrieme za horúca ešte bravčovou masťou a prikryjeme čistými utierkami. Necháme odležať a po vychladnutí môžeme krájať a podávať. 

Neprehliadnite: Tradičná domáca žemľovka s jablkami: Urobte si ju z vianočky, jabĺk a vyskúšajte túto čerešničku na torte

Takto pripravená jablkovo – maková štrúdľa vám vydrží jemná, vláčna a ako čerstvá aj tri dni. 

Dobrú chuť!