Najlepšia jablkovo-maková štrúdľa, akú ste kedy jedli: Kysnuté cesto je jemné a vláčne ešte aj na tretí deň
Jablká a mak tak povediac tiež patria k jeseni. Kto by odolal kysnutej štrúdle práve z týchto dvoch hlavných ingrediencií, ktorá je ešte aj na tretí deň vláčna a chutí ako čerstvá?
Na dve jablkovo – makové štrúdle potrebujete:
250 g polohrubej múky
250 g hladkej pšeničnej múky
250 g zmäknutého masla
50g kryštálového cukru
štipka soli
20 g droždia
100 ml vlažného mlieka
Mohlo by vás zaujímať: Zdravá maková torta so sviežou citrónovou polevou, ktorou ohúrite každú návštevu
Jablkovo maková plnka:
500 g jabĺk
300 g pomletého maku
150 ml zohriateho mlieka
vanilkový cukor
kryštálový cukor podľa chuti
rozšľahané vajce na potretie
bravčová masť na potretie
Postup prípravy:
Najskôr si vypracujeme kvások z droždia, vlažného mlieka a trochy cukru. Potom prisypeme preosiatu jednu aj druhú múku, zmäknuté maslo, zvyšný cukor a štipku soli. Vypracujeme hladké a nelepivé cesto, ktoré sa odtŕha od stien misky, v ktorej s cestom pracujeme. Treba ho premiesiť skutočne dôkladne, aby sa netrhalo, ale bolo pekne spojené.
Čítajte tiež: Vynikajúci dezert na víkend: Francúzsky galette, koláč z jabĺk a lieskových orieškov
Medzitým ako nám cesto kysne prikryté čistou utierkou na teplom mieste, pripravíme si jablkovo – makovú plnku. Dáme si zohriať mlieko, pridáme ho do pomletého maku a prisypeme postrúhané jablká, samozrejme zbavené šupky a jadrovníka. Pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor podľa vlastnej chuti a všetko dobre premiešame.
Potom si cesto rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na každú časť rozotrieme na polovicu rozdelenú jablkovo – makovú plnku, zrolujeme a preložíme na plech vymastený maslom.
Následne si rozšľaháme jedno vajíčko a potrieme ním obe štrúdle. Dáme piecť na cca 170 – 180 stupňov Celzia cca 40 minút. Samozrejme, že čas je orientačný, treba si štrúdle sledovať. Keď je povrch zlatistý, vyberieme ich z rúry.
Tip pre vás: Hneď po vybratí z rúry ich potrieme za horúca ešte bravčovou masťou a prikryjeme čistými utierkami. Necháme odležať a po vychladnutí môžeme krájať a podávať.
Neprehliadnite: Tradičná domáca žemľovka s jablkami: Urobte si ju z vianočky, jabĺk a vyskúšajte túto čerešničku na torte
Takto pripravená jablkovo – maková štrúdľa vám vydrží jemná, vláčna a ako čerstvá aj tri dni.
Dobrú chuť!