Presunúť na hlavný obsah

Tradičná domáca žemľovka s jablkami: Urobte si ju z vianočky, jabĺk a vyskúšajte túto čerešničku na torte

Recepty

Skvelá tradičná žemľovka, ktorú pozdvihnete na dezert tým, že ju prelejete vanilkovým pudingom. Základ však ostáva nezmenený... jablká a škorica, vďaka ktorým je žemľovka príjemnou spomienkou nielen z detstva.

Potrebujeme: 

1 celá vianočka

2 – 3 dcl mlieka
50 g masla
600 – 700 g jabĺk, najlepšie domácich
2 ČL mletá škorica
250 g hrudkový tvaroh
vanilkový cukor
práškový cukor

Mohlo by vás zaujímať: Jablkový koláč s vanilkovou omáčkou

Na vanilkový puding potrebujeme: 

3 dcl mlieka
½ Zlatý klas 
1 PL hnedý trstinový cukor
1 vanilkový cukor

Postup prípravy: 

Najskôr si pripravíme stredne veľkú zapekaciu misu, ktorú vymastíme kokosovým olejom a vysypeme kokosom. Alebo ju vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. To nechám na vašej chuti. 

Potom si pripravíme jablká, ktoré umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Ak sa nám zdajú viac kyselšie, tak prislaďte hnedým trstinovým cukrom alebo vanilkovým cukrom. Tiež nezabudnite do jabĺk pridať mletú škoricu. Tá urobí svoje. 

Vianočku si zase pokrájame na rovnomerne hrubé krajce. Medzitým si dáme zohriať na sporáku mlieko s maslom a prípadne aj s troškou cukru. 

Čítajte tiež: Klasika starých materí: Jablkové pité s tvarohom prevonia váš príbytok a poteší chuťové poháriky

Následne si pripravíme tvarohovú plnku z tvarohu, vanilkového cukru a práškového cukru.

Jednotlivé krajce vianočky omáčame v mlieku s rozpusteným maslom a cukrom, aby nažili. Uložíme do vymastenej a vysypanej zapekacej misy. Uložíme takto dno misy asi polovicou rozkrájanej vianočky. 

Na túto vrstvu dáme tvarohovú plnku. Potom zase vopred pripravené jablká. Prikryjeme druhou polovicou omáčaných krajcov vianočky. Zavrieme zapekaciu misu, dáme do vopred vyhriatej rúry piecť na cca 180 stupňov asi 20 minút. 

Medzitým si pripravíme ešte vanilkový puding zo spomínaných ingrediencií. Po cca 20 minútach, keď je vrchná vrstva vianočky už zlatistá, vyberieme z rúry, prelejeme žemľovku vanilkovým pudingom a vrátime do rúry ešte zapiecť aj s pudingom na 200 stupňov Celzia asi 5 – 10 minút. 

Neprehliadnite: Doprajte si sladké! Pripravte si chutný a zároveň zdravý jablkový koláč

Dobrú chuť!