Presunúť na hlavný obsah

Klasika starých materí: Jablkové pité s tvarohom prevonia váš príbytok a poteší chuťové poháriky

Recepty

Jablkové pité je tradičný koláč, ktorý nielen piekávali už naše staré mamy, ale s obľubou si od nich pýtame recept, aby sme si ho pripravili samy. Samozrejme, že dotvoriť ten pôvodný recept si môžete podľa vlastnej chute. Základom však ostáva vláčne cesto a jablká.

Cesto: 

600 g hladkej špaldovej múky

250g práškového cukru
250g masla alebo Hery
2 vajcia 
1 kypriaci prášok do pečiva
1 vanilínový cukor
kôra z jedného citróna 

Jablková náplň

800 g jabĺk
3-4 PL trstinového cukru 
1 škoricový cukor alebo 2 ČL mletej škorice 
hrozienka alebo mandle 

Mohlo by vás zaujímať:  Jablkový koláč s vanilkovou omáčkou

Tvarohová plnka: 

250 g tvarohu
1 vanilínový cukor
1-2 PL trstinového alebo práškového cukru 

Postup prípravy: 

Najskôr si pripravíme cesto zo všetkých spomínaných surovín, ktoré by mali byť izbovej teploty. Múku môžete preosiať. Čo sa týka masla alebo Hery mali by byť už polomäkké, aby sa ľahšie zapracovali do cesta. Cesto dobre vymiesime a potom rozdelíme na dve časti. 

Jedno cesto si už rozvaľkáme a prenesieme pomocou valčeka na plech približne rovnakej veľkosti, kraje môžete zahnúť. Plech si vymastite maslom alebo Herou a vysypte polohrubou múkou. Alebo môžete použiť kokosový olej a vysypať kokosom. 

Čítajte tiež: Tradičný jablkový koláč v novom šate. Ako si ho pripravíte?

Potom si pripravíte jablkovú náplň zo spomínaných surovín. Plnku môžete ozvláštniť hrozienkami alebo orechmi ako mandle, či iné obľúbené. Avšak základom je, aby ste nevynechali škoricu alebo škoricový cukor. 

Následne si pripravíme tvarohovú plnku z ingrediencií

Na už rozvaľkané cesto na plechu dáme najskôr tvarohovú plnku a potom jablkovú. 

Potom si už len rozvaľkáme druhú časť cesta na veľkosť plechu a valčekom opäť opatrne prenesieme na plnky. Zvrchu popicháme cesto vidličkou, aby dýchalo. 

Neprehliadnite: 

Jablkové pité s tvarohom pečieme pri 180 stupňoch Celzia asi 20-25 minút. Treba sledovať povrch koláča, aby bol pekne zlatistý. Keď koláč vyberieme z rúry, môžeme ho ešte potrieť roztopeným maslom, aby bolo ešte vláčnejšie. 

Vychladnutý koláč pokrájame na kocky  môžeme ešte posypať práškovým cukrom. 

Dobrú chuť! 

- Najčítanejšie -

Najväčší dom nábytku na webe