Jablkový Tarte Tatin: Zdravý trik s karamelom si môžete dopriať a neohrozíte tak svoju postavu

Jablkový múčnik Tarte Tatin je pôvodom francúzsky dezert, ktorý si viete jednoducho pripraviť aj doma. Meno nesie po známom hotely, v ktorom ho začali prvýkrát servírovať. Nechajte sa aj vy očariť jeho chuťou.

Jablkový Tarte Tatin s karamelom si viete pripraviť aj v zdravej verzii, doprajte si ho bez výčitiek

Jablkový Tarte Tatin s karamelom si viete pripraviť aj v zdravej verzii, doprajte si ho bez výčitiek

Zdroj: Profimedia

Zdravšia verzia Tarte Tatin si žiada jemné ústupky od klasického receptu, základným predpokladom tohto jablkového koláča je totiž množstvo cukru, z ktorého sa ešte pred pečením stane jemný karamel. Ten sa rozpustí na vrchnej časti a osladí tak celé ovocie. Jablká môžete nahradiť akýmkoľvek vašim obľúbeným ovocím, spôsob pečenia Tarte Tatin však zostáva rovnaký.

Prečítajte si tiež: Recept na zaručene chrumkavé kuracie mäso: Pri jeho grilovaní nezabudnite na tieto suroviny

Na prípravu zdravšej verzie si nachystajte:

4 jablká
2 lyžičky škorice
2 lyžičky vanilky
2 lyžice kokosového oleja
1/4 hrnčeka kokosového cukru
1 hrnček celozrnnej múky
1/4 hrnčeka vody

Postupujte nasledovne:

1. Rúru si predhrejte na 200 stupňov Celzia a pripravte si tortovú formu, v ktorej budete koláč piecť.
2. V miske zmiešajte rukami na hladké cesto múku a vodu. Hneď však pridajte aj 1 a pol lyžičky kokosového oleja, ktorý si vopred však zohrejte, aby sa z neho stalo kvapalné skupenstvo. Z cesta vyformujte guľu a vložte ju do chladničky, kým budete pracovať s jablkami.
3. Jablká našúpte, nakrájajte na mesiačiky a poduste na zvyšnom kokosovom oleji. Na panvicu pridajte postupne škoricu a vanilku.
4. Nechajte ich nech pustia svoju vlastnú šťavu, pridajte kokosový cukor a jablká vyberajte z panvice až keď zmäknú.
5. Kým vám pripravené jablká vychladnú, vyvaľkajte si cesto, ktoré ste nechali odpočívať v chladničke. Vypracujte ho do tvaru kruhu, ktorý vložíte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
6. Jablká naukladajte na vrch cesta, môžete ich jemne podliať šťavou, ktorú pustili pri svojom dusení. Stačí naozaj pár kvapiek, aby sa koláč zbytočne nepremočil.
7. Pečte pod dobu 15 až 20 minút kým jabĺčka zvrchu nechytia zlatistú farbu.

Mohlo by vás zaujímať: Sacherova torta bez množstva cukru a lepku: Tieto ingrediencie nahradíte, avšak rozdiel cítiť nebudete

Dobrú chuť!

Foto:
Profimedia
Zdroj:
PC

Vysetrenie.sk

PlniElanu.sk

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

TV programTV program Telkáč

Rozprávky, filmy a seriály

Starostlivosť o seba