Tradičný koláč v štýle Marlenky: Na Vianoce je tento medový dezert ako stvorený
Kto by nemiloval voňavý a mäkučký koláč Marlenku? Tento tradičný arménsky koláč si získal ľudí na celom svete. Urobiť si ho môžete aj doma, chce to len trošku viac trpezlivosti a chuti do pečenia.
Ingrediencie
Na cesto
200 g práškového cukru
3 ks stredné veľké vajcia
3 PL medu
70 g tradičného masla
1 PL prášku do pečiva
Plnka 1
1 plechovka Salka
250 g tradičného masla
Plnka 2
180 g masla
120 ml mlieka
120 ml práškového cukru
20 g kukuričného škrobu
1 vanilkový lusk
Prečítajte si: Šťavnatý jablkovo-makový koláč, ktorý musíte vyskúšať: Bez cukru, múky a výčitiek
Postup prípravy
1. Vajcia, cukor, med a maslo miešame vo vodnom kúpeli, pokiaľ nám nevznikne pena. Potom odstavíme a pridáme lyžicu sódy bikarbóny a hladkú múku. Zmiešame v miske a snažíme sa vytvoriť cesto.
2. Následne rozdelíme cesto na 6 rovnakých častí. Každé z nich vyvaľkáme, ešte kým je cesto teplé.
3. Pečieme asi 2-3 minúty pri 200°C na plechu otočenom hore dnom. Ten si predtým vymastíme maslom a múkou.
4. Po upečení hneď orežeme kraje do požadovaného tvaru, zvyšky cesta necháme na posypanie koláča.
5. Na plnku č. 1 si vopred uvaríme salko v konzerve na karamel (2 hodiny) a necháme vychladnúť. Mäkké maslo tak vymiešame s vychladeným salkom.
Mohlo by vás zaujímať: Vanilkové rožteky nesmú na Vianoce chýbať: Rýchly recept a chuť ako od babičky
6. Pri plnke č. 2 najprv vymiešame maslo s vanilkou a cukrom. Kukuričný škrob uvaríme v mlieku na kašu a keď vychladne, pridáme zvyšok maslovej hmoty. Dobre vyšľaháme.
7. Pláty cesta natierame aj plnkami striedavo. Trikrát náplňou č. 1 a dvakrát polevou č. 2. Pri plnke č. 1 dosypeme každú vrstvu mletými vlašskými orechmi.
8. Karamelovou plnkou sa potiera aj vrch. Ten na záver posypeme rozdrvenými okrajmi koláča a orechmi.
9. Kto chce, môže jemne pokvapkať roztopenou čokoládou.
10. Koláč nechajte minimálne deň odležať v chladničke, aby cesto pekne nasiaklo plnkami.