Presunúť na hlavný obsah

Nadýchané tvarohovo-lekvárové buchty: Skúste pridať jednu ingredienciu, aby vydržali dlho čerstvé

Recepty

Tvarohovo-lekvárové buchty ako od babičky. Pamätáme sa na ne asi všetci. Každý ich robí možno trochu inak, no kto by ich nemal rád ešte také horúce a čerstvé priamo z rúry? Tu je jeden z overených receptov, ktorý si zamilujete.

Na prípravu potrebujete

Cesto:
 
1 kvasnice
2 dl teplého mlieka
750g špaldovej polohrubej múky
1 ČL soli
2-3 PL trstinového cukru alebo medu
1 vajce
1 PL kopcom masti
Pol deci oleja
 

Na plnku potrebujete

500g hrudkového tvarohu
1 vanilkový struk
150g práškového cukru
Citrónová šťava alebo postrúhaná kúra
Hrozienka (kto má rád)
Lekvár 

Na posýpku potrebujete

2-3 PL špaldovej hladkej múky
50g zmäknutého masla alebo Flory
1 vanilkový cukor
3 ČL mletej škorice pre vôňu
2 PL trstinového cukru
 
Ešte si pripravte: 
 
Pomúčenú dosku, valček a pohár z väčším priemerom na vykrajovanie, pokiaľ nemáte kruhovú vykrajovačku s väčším priemerom, olej na vymastenie plechu a 1 rozšľahané vajce na potretie buchiet. 
 

Postup prípravy

1. Z teplého mlieka, kvasníc a trošky trstinového cukru si urobíme kvások, necháme ho speniť vo väčšej miske. 
 
2. Keď je kvások spenený, pridáme špaldovú polohrubú múku, soľ, trstinový cukor alebo med, vajce, olej, masť. 
 
3. Všetky ingrediencie vymiesime ručne, viackrát a dlhšie do hladkého a poddajného cesta, ktoré napokon pomúčime a necháme na teplom mieste vykysnúť. 
 
4. Medzitým si pripravíme plnku z tvarohu, vanilkového struku, práškového cukru, citrónovej šťavy alebo postrúhanej citrónovej kôry a hrozienok. 
 
5. Ďalej si pripravíme posýpku zo špaldovej hladkej múky, zmäknutého masla, trstinového cukru, vanilkového cukru a škorice. 
 
6. Keď je cesto vykysnuté, preklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Následne si vezmeme vykrajovačku alebo pohár s väčším priemerom a vykrajujeme väčšie kolieska. 
 
7. Každé vykrojené koliesko prstami roztiahneme a naplníme tvarohovou plnkou, následne zabalíme do taštičky a pritlačíme v strede, aby sa nám neroztváralo. 
 
8. Zabalené buchty poukladáme na väčší a olejom vymastený plech jednu vedľa druhej a potrieme zo všetkých strán rozšľahaným vajíčkom. 
 
9. Do stredu každej buchty dáme po 1 väčšej ČL lekváru. 
 
10. Na záver každú buchtu na vrchu s lekvárom ešte posypeme pripravenou posýpkou. 
 
11. Pečieme pri 185 stupňov asi 45 minút aj viac, aby boli buchty dozlatista. Upečené.
 
 
Extra tip: Je ním práve spomínaná masť, ktorá sa pridá do cesta okrem oleja a zaručí, že tieto buchty budú mäkké a ako čerstvé aj na druhý deň. 
 
Dobrú chuť!