Domáci chlebík so semiačkami s extra tipom prevonia váš príbytok
Urobiť si svoj vlastný domáci chlebík má svoje čaro. Nielenže krásne prevonia váš príbytok, ale s týmto receptom si môžete byť isté, že vám vydrží mäkký aj niekoľko dní a padne teda na úžitok.
Na prípravu potrebujeme
• 1 kvasnice
• 2,5 dcl teplej vody
• 600g hladkej špaldovej múky alebo aj celozrnnej, môže byť aj ich kombinácia
• 2,5 ČL soli
• 1ČL trstinového cukru
• 1,5 dcl olivového oleja
• 3 PL pomletých ľanových semiačok
• 3 PL tekvicových semiačok
• 3 PL slnečnicových semiačok
• 1PL chia semienok
• 1 PL celej rasce
Neprehliadnite: Domáci kváskový, špaldovo-ražný chlieb: Ak ho raz ochutnáte, nikdy nebudete chcieť iný
Postup prípravy
• Kvasnice rozpustíme v teplej vode
• Vo väčšej miske si odvážime múku.
• Potom pridáme soľ, olivový olej, pomleté ľanové semiačka, tekvicové, slnečnicové, chia semiačka a rasca. Všetky ingrediencie zľahka premiešame len vareškou.
• Nakoniec pridáme kvasnice rozpustené v teplej vode a posypeme troškou cukru.
• Následne dáme na teplé miesto, aby sa kvasnice v miske spenili.
• Ak už je povrch spenený, vyšľaháme mixérom.
• Potom ešte zľahka premiesime rukami.
• Cesto môžeme dať do chlebovej formy vystlanej papierom na pečenie alebo len na plech posypaný múkou.
• Necháme cesto kysnúť, pokým sa nám nebude zdať dostatočne vykysnuté.
• Ak už bude, potom dáme chlieb piecť do vyhriatej rúry a pečieme 60 minút pri teplote 185 stupňov.
Neprehliadnite: Francúzsky toast podľa tradičnej receptúry: Sladké raňajky, ktoré vás zaručene potešia!
Extra tip: Ešte horúci chlieb, vytiahnutý čerstvo z rúry potrieme zvrchu vodou, aby si zachoval dlhšie svoju čerstvosť a mäkkosť.