Vyskúšajte recept na tradičný mazanec: Presne, ako ho poznáte od vašej babičky!
Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a nás už opäť čaká obdobie bohaté na tradície a chvíle s rodinou. Potešte svojich hostí veľkonočnou klasikou.
Rodina sa stretáva za jedným stolom a spoločne si vychutnáva dobroty, ktoré k Veľkej noci neodmysliteľne patria. Na sviatočnej tabuli by vám rozhodne nemal chýbať kasický mazanec. Jeho recept pochádza už z 15. storočia a spája sa s tzv. Bielou sobotou. Vy si ho však môžete pripraviť už teraz.
Pripravte si tiež: Fit raňajkové wafle so smotanou a hroznom: Váš tanier sa premení na porciu sviežosti
Na 2 porcie budeme potrebovať:
1 kg polohrubá múka
200 g práškového cukru
1 balíček vanilkový cukor
400 ml vlažného mlieka
200 g masla
60 g droždia
4 žĺtka
100 g hrozienok
1 lyžička citrónovej kôry
1/2 lyžičky soli
Na potretie:
1 ks vajce
Postup prípravy:
- Z droždia, časti mlieka a lyžice cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme v teple pracovať.
- Medzitým si zvyšok múky, cukor, soľ, hrozienka, citronovú kôru a vanilkový cukor zmiešame v miske. Následne pridáme žĺtky, zvyšok mlieka, roztopené maslo a vykysnutý kvások. Spracujeme na hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou necháme kysnúť ďalších 45 minút.
- Kým sa rúra na 200 ° C zahrieva, cesto si rozdelíme na dva diely, vytvarujeme rovnomerné bochníky, ktoré preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, päť prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 15 min.
- Oba bochníky potrieme rozšľahaným vajíčkom a na ich vrchu urobíme nožom krížik. Posypeme plátkami mandlí a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme 10 minút na 200 ° C. Potom znížime teplotu na 150 ° C a dopekáme ešte 30-40 minút.
Neprehliadnite: Ľahký zeleninový šalát s figami: Tento dresing vám zmení všetky jeho chute
Tip: Mazance pred rozkrájaním pocukrujte a ozdobte plátkami mandlí.