Presunúť na hlavný obsah

Vyskúšajte recept na tradičný mazanec: Presne, ako ho poznáte od vašej babičky!

Recepty

Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a nás už opäť čaká obdobie bohaté na tradície a chvíle s rodinou. Potešte svojich hostí veľkonočnou klasikou.

Rodina sa stretáva za jedným stolom a spoločne si vychutnáva dobroty, ktoré k Veľkej noci neodmysliteľne patria. Na sviatočnej tabuli by vám rozhodne nemal chýbať kasický mazanec. Jeho recept pochádza už z 15. storočia a spája sa s tzv. Bielou sobotou. Vy si ho však môžete pripraviť už teraz.

Pripravte si tiežFit raňajkové wafle so smotanou a hroznom: Váš tanier sa premení na porciu sviežosti

Na 2 porcie budeme potrebovať:

1 kg polohrubá múka

200 g práškového cukru

1 balíček vanilkový cukor

400 ml vlažného mlieka

200 g masla

60 g droždia

4 žĺtka

100 g hrozienok

1 lyžička citrónovej kôry

1/2 lyžičky soli

Na potretie:

1 ks vajce

Postup prípravy:

  1. Z droždia, časti mlieka a lyžice cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme v teple pracovať.
  2. Medzitým si zvyšok múky, cukor, soľ, hrozienka, citronovú kôru a vanilkový cukor zmiešame v miske. Následne pridáme žĺtky, zvyšok mlieka, roztopené maslo a vykysnutý kvások. Spracujeme na hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou necháme kysnúť ďalších 45 minút. 
  3. Kým sa rúra na 200 ° C zahrieva, cesto si rozdelíme na dva diely, vytvarujeme rovnomerné bochníky, ktoré preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, päť prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 15 min. 
  4. Oba bochníky potrieme rozšľahaným vajíčkom a na ich vrchu urobíme nožom krížik. Posypeme plátkami mandlí a vložíme do predhriatej rúry. 
  5. Pečieme 10 minút na 200 ° C. Potom znížime teplotu na 150 ° C a dopekáme ešte 30-40 minút.

Neprehliadnite: Ľahký zeleninový šalát s figami: Tento dresing vám zmení všetky jeho chute

Tip: Mazance pred rozkrájaním pocukrujte a ozdobte plátkami mandlí. 

Dobrú chuť!