Domáci čerešňový cramble so škoricou a tvarohom: Sezónna pochúťka starých materí
Kto by si vedel predstaviť leto bez čerešní? Pridajte, kysnuté cesto, vôňu škorice, tvaroh a máte pochúťku, ktorú s radosťou piekli aj naše staré mamy.
Na cesto budeme potrebovať:
500 g polohrubej múky
1 ČL soli
2PL hnedého trstinového cukru
1PL masti (pre nadýchané kysnuté cesto)
1 vajce
Mohlo by vás zaujímať: Nadýchané tvarohovo-lekvárové buchty: Skúste pridať jednu ingredienciu, aby vydržali dlho čerstvé
K tomu:
za menšiu misku čerešní
250 g jemného hrudkového tvarohu
práškový cukor, vanilínový cukor
kokosový olej na potretie dna formy
strúhaný kokos na vysypanie formy
Na posýpku budeme potrebovať:
2 PL hladkej špaldovej múky
1 PL mletej škorice
1 PL masla
1 PL hnedého trstinového cukru
Postup prípravy:
Najskôr si pripravíme kvások z kvasníc a cukru. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Potom pridáme polohrubú múku, masť, soľ, vajce a poriadne ručne premiešame, kým nebude cesto vláčne. Pozor na to, koľko pridávate múky, aby cesto nebolo príliš tuhé!
Čítajte tiež: Recept na vianočku. Pripravte si obľúbené sladké pečivo priamo doma
Cesto následne necháme opäť kysnúť aspoň trištvrte hodinu a teplom mieste.
Medzitým si vymastíme okrúhlu zapekaciu misu alebo formu na cramble, vymastíme kokosovým olejom a vysypeme kokosom.
Tiež si pripravíme posýpku zo všetkých ingrediencií na posýpku, aby mala „mrvivú“ konzistenciu.
Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho do tvaru kruhu a prenesieme do vymastenej a vysypanej okrúhlej formy či misy.
Na vrch cesta rozotrieme jemný hrudkový tvaroh, ktorý sme ochutili vanilínovým cukrom a práškovým cukrom. Následne poukladáme odkôstkované čerešne.
Povrch posypeme hojne škoricovou posýpkou.
Domáci kysnutý cramble s posýpkou necháme piecť asi 40 minút pri teplote 180 stupňov.
Vyberieme až keď sú okraje zlatisté.
Neprehliadnite: Kysnuté rožky troch chutí - na víkendový stôl
Malý tip: Po vybratí z rúry, môžeme potrieť okraje ešte rozšľahaným vajíčkom, aby sa cramble pekne leskol.
Dobrú chuť!