Presunúť na hlavný obsah

Domáci čerešňový cramble so škoricou a tvarohom: Sezónna pochúťka starých materí

Recepty

Kto by si vedel predstaviť leto bez čerešní? Pridajte, kysnuté cesto, vôňu škorice, tvaroh a máte pochúťku, ktorú s radosťou piekli aj naše staré mamy.

Na cesto budeme potrebovať: 

500 g polohrubej múky 

1 kvasnice
1 ČL soli
2PL hnedého trstinového cukru
1PL masti (pre nadýchané kysnuté cesto)
1 vajce 

Mohlo by vás zaujímať: Nadýchané tvarohovo-lekvárové buchty: Skúste pridať jednu ingredienciu, aby vydržali dlho čerstvé

K tomu: 

za menšiu misku čerešní
250 g jemného hrudkového tvarohu 
práškový cukor, vanilínový cukor
kokosový olej na potretie dna formy 
strúhaný kokos na vysypanie formy 

Na posýpku budeme potrebovať: 

2 PL hladkej špaldovej múky
1 PL mletej škorice
1 PL masla
1 PL hnedého trstinového cukru 

Postup prípravy: 

Najskôr si pripravíme kvások z kvasníc a cukru. Necháme vykysnúť na teplom mieste. 

Potom pridáme polohrubú múku, masť, soľ, vajce a poriadne ručne premiešame, kým nebude cesto vláčne.  Pozor na to, koľko pridávate múky, aby cesto nebolo príliš tuhé!

Čítajte tiež: Recept na vianočku. Pripravte si obľúbené sladké pečivo priamo doma

Cesto následne necháme opäť kysnúť aspoň trištvrte hodinu a teplom mieste. 

Medzitým si vymastíme okrúhlu zapekaciu misu alebo formu na cramble, vymastíme kokosovým olejom a vysypeme kokosom

Tiež si pripravíme posýpku zo všetkých ingrediencií na posýpku, aby mala „mrvivú“ konzistenciu. 

Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho do tvaru kruhu a prenesieme do vymastenej a vysypanej okrúhlej formy či misy. 

Na vrch cesta rozotrieme jemný hrudkový tvaroh, ktorý sme ochutili vanilínovým cukrom a práškovým cukrom. Následne poukladáme odkôstkované čerešne

Povrch posypeme hojne škoricovou posýpkou. 

Domáci kysnutý cramble s posýpkou necháme piecť asi 40 minút pri teplote 180 stupňov.

Vyberieme až keď sú okraje zlatisté. 

Neprehliadnite: Kysnuté rožky troch chutí - na víkendový stôl

Malý tip: Po vybratí z rúry, môžeme potrieť okraje ešte rozšľahaným vajíčkom, aby sa cramble  pekne leskol. 

Dobrú chuť!