Presunúť na hlavný obsah

Tradičná jablkovo maková štrúdľa z kysnutého cesta: Takto ju robili naše staré mamy

Recepty

Jablkovo maková štrúdľa mnohým z nás pripomína vôňu starého domova, domova nášho detstva. Pamätáte si ešte tú lahodnú chuť a krásnu vôňu tohto kysnutého koláča našich starých mám? A čo je tajomstvom tejto štrúdle?

Na prípravu cesta na dve jablkovo makové štrúdle budeme potrebovať:

500 g polohrubá múka

1 vajce

1 kocka droždia (môžete použiť aj kvások, ak máte k dispozícii)

2 – 3 dcl vlažného mlieka aj viac 

3 PL kryštálového cukru

štipka soli

pol dcl oleja

1 PL bravčovej masti

citrónová kôra z ½ citróna

Mohlo by vás zaujímať: Doprajte si sladké! Pripravte si chutný a zároveň zdravý jablkový koláč

Na prípravu jablkovo makovej plnky budeme potrebovať: 

200 – 300 g mletého maku

práškový cukor podľa chuti

500  - 600 g ošúpaných a nastrúhaných jabĺk

1 vanilkový cukor

hrozienka (môžete aj vynechať)

Postup prípravy: 

Najskôr si pripravíme kvások z droždia, kryštálového cukru a vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Potom k nemu pridáme preosiatu polohrubú múku, vajce, olej, masť, zvyšný kryštálový cukor, vlažné mlieko, citrónovú kôru, a štipku soli. Vypracujeme vláčne, trocha lepivé cesto, ktoré posypeme ešte kúskom múky, prikryjeme utierkou a pri izbovej teplote necháme vykysnúť ešte aspoň pol hodiny, ak nie viac. 

Medzitým si pripravíme jablkovo makovú plnku z mletého maku, postrúhaných jabĺk, vanilkového cukru a práškového cukru, prípadne hrozienok, ak obľubujete aj tie. 

Čítajte tiež: Tradičný jablkový koláč v novom šate. Ako si ho pripravíte?

Keď máme cesto vykysnuté tak, že zdvojnásobilo svoj objem, preložíme na pracovnú dosku vysypanú múkou, rozdelíme na dve časti a z každej  valčekom vytvarujeme obdĺžnikový tvar. Na každý obdĺžnik rozotrieme pripravenú plnku, ktorú si tiež vopred rozdelíme rovnakým dielom. 

Potom už len obdĺžnikové tvary cesta zrolujeme, preložíme na maslom alebo olejom vymastený plech a pečieme pri cca 160 – 180 stupňoch Celzia cca 30 – 40 minút. Treba si samozrejme sledovať rúru. Keď je povrch oboch zlatistý až hnedý, vyberieme a ešte za horúca potrieme vopred pripravenou zmesou rozpusteného masla a kryštálového cukru. 

Potom obe štrúdle prikryjeme ešte znova utierkou a necháme odpočinúť a vychladnúť pri izbovej teplote. 

Neprehliadnite: Šťavnatý jablkovo-makový koláč, ktorý musíte vyskúšať: Bez cukru, múky a výčitiek

Dobrú chuť!