Presunúť na hlavný obsah

Jablká v župane s vanilkovým pudingom si zamilujete: Stačí skutočne len pár ingrediencií

Recepty

Tento recept si môžete pripraviť skutočne rôznorodým a chutným spôsobom. Základom ostávajú len jablká a lístkové cesto. Čokoláda, vanilkový puding, oriešky alebo iné pochutiny sú len čerešničkou na torte. Veď posúďte sami.

Na prípravu budete potrebovať: 

1 chladené alebo mrazené lístkové cesto vopred predvaľkané

6 stredne veľkých jabĺk (najlepšie domácich)
1 vajíčko na potretie
1 Zlatý klas
6 dcl mlieka
vanilkový cukor
2 PL hnedý trstinový cukor alebo iné sladidlo 
škorica
kvalitná horká čokoláda 
zmes pomletých orieškov podľa vlastnej chuti 
malé špáradlá

Mohlo by vás zaujímať: Klasika starých materí: Jablkové pité s tvarohom prevonia váš príbytok a poteší chuťové poháriky

Postup prípravy: 

Najskôr si pripravíme vanilkový puding zo Zlatého klasu, ktorého celý obsah pridáme do osladeného, horúceho, skoro prevareného mlieka. Puding by mal byť viac hustý než riedky, aby potom nevytekal. Budeme ním plniť jablká v župane. Necháme vychladnúť. 

Potom si na pracovnej doske rozložíme jedno celé lístkové cesto, ktoré môžeme ešte rozvaľkať trocha valčekom kvôli veľkosti. Takto rozvaľkané cesto si rozdelíme na 6 štvorčekov.  

Následne si ošúpeme jablká, ktoré vhodným nástrojom, vykrajovačkou najlepšie možno na šamróny, ak máte, v strede vydlabeme, aby sme sa zbavili jadrovníka. No jablká by mali ostať celistvé s dierou v strede. 

Čítajte tiež: Jablkový Tarte Tatin: Zdravý trik s karamelom si môžete dopriať a neohrozíte tak svoju postavu

Takto vydlabané jablká pokladáme každé na jeden štvorček z lístkového cesta. Následne plníme vychladnutým vanilkovým pudingom takmer po vrch. Každé jedno zavinieme do lístkového cesta a hore prekrížime a spojíme špáradlami, aby sa jablká v župane pri pečení v rúre neroztvorili. 

Keď takto pripravíme všetkých šesť jabĺk v župane, rozšľaháme si jedno malé vajíčko a potrieme ich ním. 

Potom posypeme škoricou a pomletými orieškami a dáme piecť do rúry pri cca 180-200 stupňov Celzia asi 20 minút. Samozrejme si sledujete rúru, každá pečie inak. Povrch musí byť zlatistý. 

Keď upečené jablká v župane vyberiete z rúry a necháte ochladnúť, potom ich môžete ešte preliať horkou čokoládou rozpustenou vo vodnom kúpeli. 

Neprehliadnite: Rýchly recept, ktorý zvládnete raz-dva: Pripravte rodine nepečený jablkový koláč

Dobrú chuť!