Presunúť na hlavný obsah

Lahodný hruškový tarte tatin: Čím ešte obohatiť skaramelizované hrušky, aby ste upiekli dokonalý jesenný dezert?

Recepty

Lístkové cesto, hrušky, cukor a niekoľko ďalších voňavých ingrediencií stačí k tomu, aby ste si upiekli výborný jesenný dezert. Hruškový tarte tatin si môžete dopriať aj s touto ďalšou sladkou pochúťkou.

Potrebujeme: 

1 balíček lístkové cesto

3 stredne veľké hrušky (najlepšie domáce) 
4 PL hnedý trstinový cukor alebo javorový sirup, či iné obľúbené sladidlo 
2 PL maslo
1 KL mletá škorica 
1 – 2 ks klinček pre arómu

Na vymastenie a vysypanie:

maslo, strúhaný kokos alebo strúhanka či hladká múka 

Mohlo by vás zaujímať: Sladký koniec leta: Hrušková torta Frangipane

Postup prípravy: 

Pripravíme si tortovú formu na pečenie s priemerom cca 24 – 26 cm. Vymastíme ju maslom a vysypeme strúhaným kokosom, strúhankou alebo len hladkou múkou. 

Lístkové cesto odbalíme a kladieme na dno tortovej formy. Pritlačíme a rovnomerne roztlačíme aj po okrajoch formy. Prebytočné časti odrežeme nožom alebo ich ponecháme a prekryjeme ním na záver celý tarte tatin

Hrušky ošúpeme, nakrájame na tenké pásiky alebo plátky po celej dĺžke, samozrejme, že jadrovník odstránime. 

Čítajte tiež: Výborný tip na dezert pre tých, ktorí nevedia piecť: Hruška s čokoládou a mandľami

Na panvici roztopíme maslo, pridáme cukor, sirup alebo iné preferované sladidlo. Pridáme aj mletú škoricu, klinček a pridáme plátky hrušiek. Dusíme cca 5 minút na miernom ohni. 

Potom klinček odstránime a pripravenú zmes navrstvíme na lístkové cesto v tortovej forme. 

Takto pripravený koláč pečieme v rúre cca 25 – 30 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. 

Malý tip pre vás: Hruškový tarte tatin môžete podávať a skvele chutí s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s vyšľahanou šľahačkou či gréckym jogurtom

Neprehliadnite: Svieži letný koláč: Tento fit recept chutí po mandliach a sladkých hruškách

Dobrú chuť!