Presunúť na hlavný obsah

Škoricové osie hniezda s plnkou z mascarpone: Sladké potešenie pre celú rodinu

Recepty

Toto sladké a voňavé potešenie z kysnutého cesta skutočne poteší chuťové poháriky nielen malých, ale aj veľkých. Škoricové osie hniezda alebo ako ich zvyknú nazývať tí najmenší, slimáky, sú pritom celkom nenáročné. Vyskúšajte ich!

Na prípravu potrebujeme: 

Cesto: 

500 – 600 g hladkej múky špeciál 

20 g droždia
250 ml teplého mlieka
150 g hnedého trstinového cukru
1 vanilkový cukor
2 vajcia
100 g masla 
1 KL soli
1 vajce na potretie vykysnutých osích hniezd

Na potretie cesta: 

80g masla
2 PL hnedého trstinového cukru 
1 PL mletej škorice (alebo môžete použiť škoricové cukry)

Mohlo by vás zaujímať: Domáci perník s orechami a jabĺčkami: Sladký dezert, ktorý je na jesenné dni ako stvorený

Plnka: 

250 g mascarpone
2 PL práškového cukru
80 g zmäknutého masla 

Postup prípravy:

Najskôr si pripravíme kvások z droždia, teplého mlieka a cukru. Potom pridáme preosiatu múku, štipku soli, hnedý trstinový cukor, vanilkový cukor, 2 vajcia a zmäknuté maslo. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré dáme kysnúť (cca 45 minút). 

Čítajte tiež: Domáci čerešňový cramble so škoricou a tvarohom: Sezónna pochúťka starých materí

Keď je cesto vykysnuté (zdvojnásobí svoj objem), rozvaľkáme ho do obdĺžnikového tvaru a potrieme rozpusteným maslom s cukrom a škoricou alebo škoricovým cukrom. 

Následne cesto zrolujeme a vytvoríme roládu. Potom krájame z rolády cca 1,5 cm hrubé kolieska, ktoré prekladáme na pripravený maslom vytretý alebo papierom na pečenie podložený väčší plech. Udržujeme rozostupy medzi osími hniezdami, pretože sa pri pečení zväčšia, tak aby sa nezlepili.

Keď máme takto pokrájanú celú roládu a preloženú na plech, potrieme všetky osie hniezda rozšľahaným vajíčkom. Necháme ešte chvíľu postáť na plechu, aby dokysli. Potom dáme piecť na 200 stupňov C cca 15 -17 minút. Treba si ich vo vlastnej rúre sledovať. 

Medzitým si pripravíme plnku z mascarpone, práškového cukru a zmäknutého masla. 

Keď osie hniezda vychladnú, na každé kladieme po malej lyžičke mascarpone plnky. 

Neprehliadnite: Klasika starých materí: Jablkové pité s tvarohom prevonia váš príbytok a poteší chuťové poháriky

Dobrú chuť!