Domáca vianočka s hrozienkami: Kysnuté cesto vám s touto zásadou pôjde ako po masle
Domáce pečenie sa podvedome spája s krásnym obdobím vianočných sviatkov. Navôkol zavládne pokoj a vy môžete s láskou pripraviť vianočnú vianočku pre svojich najbližších. Poradíte si s ňou raz dva.
Lahodné kysnuté cesto chce niekedy prax. Aby ste ho však mali ľahké ako kedysi aj vaša babička, spoľahnite sa na ľahkú zásadu. Celý kvások je vhodné pripravovať za tepla. Zmiešaním jemne zohriatej múky, cukru s droždím získate konzistenciu, po ktorej túžite a výsledok si určite vyslúži mnoho pochvál. Vianočka je vhodná ako tradičné jedlo počas štedrého večera, jej sladkosť z jej však robí aj dokonalé raňajky. Stačí pridať pohár mlieka či horúcej čokolády a zimnú pohodu máte na svete.
Mohlo by vás zaujímať: Fitness tiramisu s nižším obsahom kalórii: Stačí vymeniť túto ingredienciu a dezert bude mať menej tukov
Na vianočku si pripravte:
500 g hladkej múky
80 g cukru
30 g droždia
200 ml mlieka
100 g masla
2 kúsky žĺtkov
50 g hrozienok
50 g brusníc
50 g mandlí
Štipku soli
2 polievkové lyžice vanilkového cukru
Postup prípravy domácej vianočky plnej chuti:
1. Pripravte si kvások. V miske zmiešajte múku a cukor, prisypte štipku soli, vanilkový cukor. Do stredu zmesi urobte jamku, nadrobte do nej droždie a zalejte polovicou mlieka. Všetko spolu premiešajte, prikryte utierkou a nechajte kysnúť pekne v teple.
2. Do kvásku pridajte maslo, zvyšnú polovicu mlieka a žĺtky. Opätovne premiešajte.
3. Cesto vypracujte na komplexnú hmotu a opäť nechajte kysnúť kým nenarastie aj o polovicu svojho objemu.
4. Až do vykysnutého cesta jemne zapracujeme mandle, hrozienka a podľa chute aj brusnice. Vianočka s nimi bude lahodná a šťavnatá.
5. Vzniknuté cesto si rozdelíme na 9 prameňov, teda 9 rovnako dlhých pásov, ktoré vyvaľkáme. Budeme ich zapletať a to nasledovne- spodnú časť vianočky urobíme zo 4 vrkočov, strednú z 3 kusov a navrch uložíme vrkoč z 2 zapletených kusov.
6. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rozohriatej rúre najprv na 200 stupňov po dobu 25 minút, následne znížime teplotu na 180 stupňov a dopekáme ešte pol hodinu.
Prečítajte si tiež: Zdravý variant klasického gaštanového pyré: Takto ľahko ho pripravíte za pomoci účinných surovín
Dobrú chuť!