Presunúť na hlavný obsah

Obľúbená Pavlova torta: Osvedčený recept, s pomocou ktorého ju zvládnete upiecť aj vy

Recepty

Hoci sa Pavlova torta na prvý pohľad javí ako jeden z tých ťažších receptov, opak je pravdou. S trochou trpezlivosti a praxe ju zvládne každá gazdinká v pohodlí vlastnej kuchyne.

Na snehové pláty budeme potrebovať: 

6 ks vaječných bielkov

štipka soli
300 g trstinového hnedého cukru  (kto má rád sladšie, dajte 400 g)
1 PL kukuričného alebo zemiakového škrobu 
1 PL vínneho octu alebo obyčajného octu

Mohlo by vás zaujímať: Populárna Pavlova torta v mini verzii. Pripravte si sladkú dobrotu už dnes

Na krém budeme potrebovať: 

250 g mascarpone
250 ml šľahačkovej smotany 33 %-tnej 
1 PL práškového alebo trstinového hnedého cukru 
1vanilkový struk 

Na ozdobenie: 

ovocie podľa vlastnej chuti  

Postup: 

Najskôr si vyšľaháme samostatné bielka so štipkou soli do tuhej peny. Potom k nim pridáme trstinový hnedý cukor a šľaháme na nižších otáčkach.

Následne pridáme 1 PL vínneho alebo obyčajného octu a 1 PL kukuričného alebo zemiakového škrobu. Tie do tuhej zmesi len zľahka vmiešame. 

Potom rozotrieme tuhú bielkovú zmes rovnomerne na dva plechy v priemere cca 24 cm. Rúru predhrejeme na 150 stupňov Celzia, vložíme pláty a sušíme pri teplote 120 stupňov Celzia cca 2 hodiny. Jeden plát teda hodinu. 

Čítajte tiež: Tartaletky ako sladká pochúťka, ktorej neodolá nikto. Jednoduchý recept bez ťažkostí

Po sušení necháme snehové pláty v rúre ešte aspoň dve hodiny oddychovať. 

Medzitým si pripravíme krém z mascarpone, šľahačkovej smotany vanilkového cukru a práškového alebo trstinového hnedého cukru. Pričom najskôr si samostatne vyšľaháme šľahačkovú smotanu a potom vmiešame alebo vmixujeme ostatné ingrediencie. 

Potom dáme na prvý snehový plát vrstvu krému a na ňu ovocie podľa vlastnej chuti. Postup opakujeme aj pri druhom snehovom pláte. 

Následne začneme plniť prvou polovicou krému prvý plát torty, na ktorý naukladáme nakrájané ľubovoľné, ideálne čerstvé ovoci. Prikryjeme druhým plátom a postup opakujeme. Vvrch ozdobíme zvyšným ovocím. 

Neprehliadite: Pomarančový tart ako osviežujúca dobrota. Sladký koláč s luxusným nádychom podmaní najmä milovníkov sladkého

Malý tip: Pavlovu tortu je vhodné zjesť max. do 2 dní. Prečo? Lebo cukor v snehových plátoch sa vie rozpúšťať.