Presunúť na hlavný obsah

Vynikajúci dezert na víkend: Francúzsky galette, koláč z jabĺk a lieskových orieškov

Recepty

Koláč známy vo Francúzsku ako galette si dokážete ľahko prispôsobiť svojim chutiam. Namiesto jabĺk iné sezónne ovocie ako napríklad hrušky, pridajte aj černice a orechy podľa vlastnej chute a výsledok bude stáť za to, tak či onak.

Ingrediencie na cesto: 

80 g lieskových orieškov

2 PL práškového cukru 

125 g špaldovej múky

175 g hladkej múky plus navyše na posypanie

150 g studeného masla nakrájaného na kocky

1 vajce, rozšľahané

Ingrediencie na plnku: 

50 g svetlohnedého jemného cukru plus navyše na posypanie
½ citrónovej kôry a šťavy 
1 PL kukuričnej múky
1 PL javorového sirupu
3 jablká, ošúpané, zbavené jadrovníkov, rozpolené a nakrájané na tenké plátky
20 g lieskových orechov, nasekaných nahrubo (alebo mandlí či iných obľúbených orechov) 
250 ml smotany na šľahanie 

Mohlo by vás zaujímať: Klasika starých materí: Jablkové pité s tvarohom prevonia váš príbytok a poteší chuťové poháriky

Postup prípravy: 

Najprv si ideme pripraviť cesto. Lieskové oriešky a cukor rozdrvte v kuchynskom robote, kým nie sú nasekané najemno. Pridáme špaldovú a hladkú múku, maslo a poriadnu štipku soli a znova šľaháme, kým sa všetko maslo nespracuje a zmes nie je až piesková. Pri šľahaní elektrickým šľahačom pridajte pomaly 1 – 2 PL studenej vody, kým sa na ceste nezačnú vytvárať hrudky. 

Keď je cesto takejto konzistencie, vyklopte ho na pracovnú dosku a krátko spracujte do tvaru kotúča. Zabaľte a nechajte chladiť 30 minút v chladničke alebo najlepšie cez noc.

Vo veľkej mise zmiešajte svetlý hnedý cukor, citrónovú kôru, šťavu, kukuričnú múku a javorový sirup. Pridajte jablká a dobre premiešajte. Odložte bokom, kým vyvaľkáte cesto. 

Čítajte tiež: Doprajte si sladké! Pripravte si chutný a zároveň zdravý jablkový koláč

Rúru zohrejte na 180 °C. Plech vyložte papierom na pečenie. Cesto dáme z chladničky von aspoň 20 minút pred samotným vyvaľkaním, aby sa s ním lepšie pracovalo. Potom rozvaľkajte na približne 30 cm-ový kruh. Cesto pri vaľkaní popraská a trochu sa rozpadne, ale okraje pritláčajte späť k sebe. 

Cesto preložte pomocou valčeka na plech vystlaný papierom na pečenie. Naň poukladajte plátky jablka do stredu kruhu a nechajte všetok prebytočný sirup odkvapkať späť do misy a neskôr ho ešte zúžitkujete. Uistite sa, že okolo okraja ste ponechali viditeľný 2 cm-ový okraj. Tento okraj, ak je popraskaný, pekne vytvarujete, zrolujete, aby mal koláč tvar. 

Okraj cesta potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte trochou hnedého cukru naviac a posypte lieskovými alebo inými obľúbenými orieškami, napríklad mandľami. Pečte cca 50-55 minút do zlatista. Medzitým nalejte zvyšný sirup z jabĺk do malého hrnca a niekoľko minút nechajte bublať.

Keď je táto zmes prevarená a ešte horúca, potrieme povrch koláča týmto sirupom.

Neprehliadnite: Rýchly recept, ktorý zvládnete raz-dva: Pripravte rodine nepečený jablkový koláč

Nechajte vychladnúť aspoň 30 minút, potom podávajte teplý so studenou, vyšľahanou šľahačkou. 

Dobrú chuť!