Karamelovo hruškové blondies: Skvelá pochúťka s príchuťou sušienok pri šálke kávy alebo obľúbeného čaju
Karamel, hrušky, príchuť sušienok pochádzajúca zo zhnednutého masla, mäkký a jemný na prvé uhryznutie, to je to, čo vám sľubuje tento jesenný dezert. Ktoré ingrediencie robia chuť tohto koláča ešte viac lahodným?
Potrebujete tortovú formu s priemerom cca 24 – 26 cm.
Ingrediencie:
250 g masla nakrájaného na kocky, plus na vymastenie tortovej formy
3 väčšie vajcia
270 g jemného kryštálového cukru
25 g hnedého trstinového alebo kokosového cukru
1 ČL vanilkového struku
1 ČL jemnej morskej soli
200 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
100 g sušených hrušiek, nasekaných nahrubo
100 g tmavej čokolády, nasekanej nahrubo
3 lyžice karamelu z plechovky alebo pohára
Mohlo by vás zaujímať: Vynikajúci dezert na víkend: Francúzsky galette, koláč z jabĺk a lieskových orieškov
Postup prípravy:
Rúru predhrejte na 180 stupňov C. Tortovú formu vymastite dôkladne maslom.
Maslo rozpustite v hrnci na strednom ohni. Nechajte pár minút prebublávať, alebo kým sa nesfarbí do zlatohneda a nebudete cítiť chuť sušienok. Odstráňte z ohňa a nechajte trochu vychladnúť.
Vajcia dajte do veľkej misky a šľahajte spolu s jemným a tmavým cukrom, kým sa nespoja. Prešľahajte aj roztopené maslo, vanilkový struk a soľ.
Jemne primiešajte múku, prášok do pečiva, sušené hrušky a väčšinu čokoládových kúskov, pričom dávajte pozor, aby ste ich nepremiešali celkom.
Čítajte tiež: Krémový tvarohovo-tekvicový koláč: Trocha tradičný, trocha moderný, no zakaždým chutný
Zmes nalejte do vymastenej formy. Povrch posypte zvyšnými kúskami čokolády a karamelu, ktorý buď máte kúpený alebo si ho aj pripravíte doma. Vložte do vyhriatej rúry a pečte cca 40 minút.
Stred by mal byť mierne rozvlnený. Nechajte potom vychladnúť vo forme. Následne nakrájajte na trojuholníky.
Takto pripravený koláč uložte do vzduchotesnej nádoby a vydrží vám čerstvý aj tri dni.
Tip pre vás: Ak máte čerstvé hrušky, môžete samozrejme použiť aj tie, nemusia byť sušené.
Neprehliadnite: Rebarbora, zázvor a jablká: To sú ingrediencie, ktoré robia z tohto koláča ideálny jesenný dezert
Dobrú chuť!