Presunúť na hlavný obsah

Karamelovo-jablkový cheesecake: Sezónna pochúťka so zázvorovým základom a karamelovou polevou

Recepty

Tento recept poteší fanúšikov karamelu a jabĺk. Výborný jesenný dezert, ktorým ulahodíte všetkým. Krémová tvarohová náplň, chrumkavý zázvorový základ, karamelová poleva, jablká a opečené pekanové orechy, jedna báseň v ústach, čo poviete?

Budete potrebovať tortovú formu s priemerom cca 24 – 26 cm. 

Ingrediencie na sušienkový základ: 

1 a pol balíka drvených keksov, zázvorníkov 
1 PL práškového cukru 
4 PL roztopeného masla
½ ČL soli 

Ingrediencie na tvarohovú náplň: 

2 x 250 g jemného tvarohu vo vaničke 
400 ml kyslá smotana
3 veľké vajcia
hnedý cukor podľa toho, ako máte radi sladké 
2 PL hladkej múky 
1 PL vanilkového extraktu 
1/2 ČL soli 

Mohlo by vás zaujímať: Gaštanovo medový cheesecake: S gaštanovým pyré si dokážete vytvoriť naozaj skvelý dezert

Ingrediencie na karamelovú polevu: 

250 ml jablčného muštu 
2 PL hnedého cukru 
1/4 ČL mletej škorice 
1 PL studeného masla
2 jablká, olúpané a nakrájané na tenké plátky
štipka soli,  nasekané, opražené pekanové orechy
karamelová poleva na preliatie 

Čítajte tiež: Dokonalý dezert pre lenivé kuchárky: Jednoduchý karamelovo malinový cheesecake, ktorý si zamilujete

Postup prípravy: 

Predhrejte rúru na 200° C a tortovú formu si vymastite maslom alebo iným tukom. Vo veľkej miske zmiešajte podrvené zázvorové keksy, cukor, maslo a soľ. Natlačte zmes na dno tortovej formy. 

Rovnako vo veľkej miske pomocou ručného mixéra vyšľaháme tvaroh a cukor, aby neostali žiadne hrudky. Pridáme vajcia, jedno po druhom, zašľaháme, potom pridáme vanilkový extrakt. Napokon pridáme do zmesi hladkú múku, soľ a šľaháme, kým sa tvarohová plnka dobre nezmieša. Potom ju rozlejeme po zázvorom sušienkovom základe, ktorý sme si najskôr predpiekli cca 10 minút v rúre. 

Potom vrátime cheesecake do rúry a pečieme pri zníženej teplote cca 175° C cca hodinu, hodinu a 15 minút, kým nie je povrch zlatistý. 

Neprehliadnite: Ľahký mangový cheesecake s marakujovou omáčkou. Dezert, po ktorom sa budete oblizovať

Medzitým si pripravíme polevu. Vo veľkej panvici privedieme do varu  pri stredne vysokej teplote jablkový mušt, hnedý cukor a škoricu. Varíme do mierneho zhustnutia a zredukovania takmer na polovicu. Vmiešame maslo, potom pridáme jablká a soľ, varíme za občasného miešania do mäkka asi 5 minút. Necháme mierne vychladnúť.

Na vychladnutý cheesecake nanesieme jablkovú zmes, navrch pokvapkáme karamel a posypeme nasekanými a opečenými pekanovými orechmi.

Dobrú chuť!