Karamelovo-jablkový cheesecake: Sezónna pochúťka so zázvorovým základom a karamelovou polevou
Tento recept poteší fanúšikov karamelu a jabĺk. Výborný jesenný dezert, ktorým ulahodíte všetkým. Krémová tvarohová náplň, chrumkavý zázvorový základ, karamelová poleva, jablká a opečené pekanové orechy, jedna báseň v ústach, čo poviete?
Budete potrebovať tortovú formu s priemerom cca 24 – 26 cm.
Ingrediencie na sušienkový základ:
1 a pol balíka drvených keksov, zázvorníkov
1 PL práškového cukru
4 PL roztopeného masla
½ ČL soli
Ingrediencie na tvarohovú náplň:
2 x 250 g jemného tvarohu vo vaničke
400 ml kyslá smotana
3 veľké vajcia
hnedý cukor podľa toho, ako máte radi sladké
2 PL hladkej múky
1 PL vanilkového extraktu
1/2 ČL soli
Mohlo by vás zaujímať: Gaštanovo medový cheesecake: S gaštanovým pyré si dokážete vytvoriť naozaj skvelý dezert
Ingrediencie na karamelovú polevu:
250 ml jablčného muštu
2 PL hnedého cukru
1/4 ČL mletej škorice
1 PL studeného masla
2 jablká, olúpané a nakrájané na tenké plátky
štipka soli, nasekané, opražené pekanové orechy
karamelová poleva na preliatie
Čítajte tiež: Dokonalý dezert pre lenivé kuchárky: Jednoduchý karamelovo malinový cheesecake, ktorý si zamilujete
Postup prípravy:
Predhrejte rúru na 200° C a tortovú formu si vymastite maslom alebo iným tukom. Vo veľkej miske zmiešajte podrvené zázvorové keksy, cukor, maslo a soľ. Natlačte zmes na dno tortovej formy.
Rovnako vo veľkej miske pomocou ručného mixéra vyšľaháme tvaroh a cukor, aby neostali žiadne hrudky. Pridáme vajcia, jedno po druhom, zašľaháme, potom pridáme vanilkový extrakt. Napokon pridáme do zmesi hladkú múku, soľ a šľaháme, kým sa tvarohová plnka dobre nezmieša. Potom ju rozlejeme po zázvorom sušienkovom základe, ktorý sme si najskôr predpiekli cca 10 minút v rúre.
Potom vrátime cheesecake do rúry a pečieme pri zníženej teplote cca 175° C cca hodinu, hodinu a 15 minút, kým nie je povrch zlatistý.
Neprehliadnite: Ľahký mangový cheesecake s marakujovou omáčkou. Dezert, po ktorom sa budete oblizovať
Medzitým si pripravíme polevu. Vo veľkej panvici privedieme do varu pri stredne vysokej teplote jablkový mušt, hnedý cukor a škoricu. Varíme do mierneho zhustnutia a zredukovania takmer na polovicu. Vmiešame maslo, potom pridáme jablká a soľ, varíme za občasného miešania do mäkka asi 5 minút. Necháme mierne vychladnúť.
Na vychladnutý cheesecake nanesieme jablkovú zmes, navrch pokvapkáme karamel a posypeme nasekanými a opečenými pekanovými orechmi.
Dobrú chuť!