Hruškovo-černicový crumble s pudingom: Nezvyčajná kombinácia, ktorej by ste však mali dať šancu
Hoci sa už vonku čím ďalej tým viac zozimieva, ešte stále tu máme jeseň a s ňou kopec receptov, ktoré stoja za vyskúšanie a pochutenie. Jedným z nich je aj tento výborný hruškovo černicový crumble s pudingom s ďalšími netradičnými ingredienciami.
Na stredne veľký plech alebo keramickú misu potrebujete:
Ingrediencie na náplň:
kúsok masla aj naviac
6 veľkých hrušiek olúpaných, zbavených jadier a nakrájaných na 6 hrubších mesiačikov
100 g kryštálového alebo hnedého trstinového cukru či iného sladidla
1⁄2 odšťaveného citróna
štipka mletej škorice
100 g černíc
Na krémovú pudingovú plnku potrebujete:
2 žĺtky
225 ml plnotučného mlieka
1 a ½ PL kryštálového cukru
3 čerstvé bobkové listy
Mohlo by vás zaujímať: Krémový tvarohovo-tekvicový koláč: Trocha tradičný, trocha moderný, no zakaždým chutný
Na strúhankovú polevu potrebujete:
120g hladkej špaldovej múky
140 g kryštálového cukru
100 g ovsených vločiek
50 g tekvicových semienok
40 g lúpaných mandlí
40 g blanšírovaných a nasekaných lieskových orechov bez šupky
1⁄2 ČL mletého kardamómu
1⁄2 ČL mletého zázvoru
150 g roztopeného masla
Postup prípravy:
Najprv si pripravte pudingovú krémovú plnku. Vaječné žĺtky vyšľahajte v miske, kým sa nerozbijú, nemali by byť spenené. Mlieko a cukor nalejte do hrnca a zohrejte na miernom ohni za stáleho miešania, aby sa cukor rozpustil, až takmer do varu. Pridajte bobkové listy, odstavte z ohňa a nechajte 10 minút lúhovať. Ak po tomto čase mliečna zmes vychladne, znova ju krátko zohrejte, až kým sa nezaparí, a potom ju odstavte z ohňa. Bobkové listy vytiahnite a trochu zmesi nalejte do vyšľahaných žĺtkov. Zašľahajte s troškou mlieka, potom nalejte žĺtkovú zmes do nádoby na mlieko a stále šľahajte, aby sa zmes spojila. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým zmes nie je dostatočne hustá a až hodvábne hladká. Preceďte cez sitko a odložte bokom. Pudingový krém môžete podávať teplý aj studený s upečeným koláčom.
Čítajte tiež: Karamelovo-jablkový cheesecake: Sezónna pochúťka so zázvorovým základom a karamelovou polevou
Na strúhankovú polevu zmiešajte v miske múku, cukor, ovsené vločky, tekvicové semiačka, mandle, lieskové orechy bez šupky, kardamóm a štipku soli a potom prelejte roztopeným maslom. Dobre premiešajte. Rúru predhrejte na 200 stupňov Celzia.
Stredne veľký plech alebo keramickú misu vymastite maslom. Zmiešajte hrušky, cukor, citrónovú šťavu, škoricu a kúsok masla na strednej panvici a potom varte na miernom ohni cca 4 – 5 minút, kým hrušky nepustia šťavu a nezmäknú. Nesmú sa ale rozpadávať. Odstráňte z ohňa a vyklopte na plech alebo do misy spolu s polovicou varenej šťavy uvoľnenej v panvici. Do plnky nasypte černice.
Posypte strúhankovou zmesou po celej plnke a pečte 25-30 minút, kým nebude zlatá, chrumkavá a na okrajoch bublajúca. Pred podávaním s pudingovým krémom nechajte 10 minút odstáť spolu so zvyšnou šťavou z panvice.
Neprehliadnite: Rebarbora, zázvor a jablká: To sú ingrediencie, ktoré robia z tohto koláča ideálny jesenný dezert
Dobrú chuť!