Presunúť na hlavný obsah

Tekvicový chlieb na raňajky, desiatu aj ako dezert po večeri: Vyskúšajte tento vláčny a jemný recept naň!

Recepty

Po vyskúšaní tohto receptu sa stane tekvicový chlieb aj vašou jesennou klasikou takmer ku každému jedlu. Rýchly, chutný, vláčny, jemný a prispôsobivý na experimentovanie. Aké ingrediencie tvoria jeho základ?

Ingrediencie: 

240 g hladká špaldová múka

1 ČL prášku na pečenie

1 ČL mletej škorice

1 ČL sódy bikarbóny

1/2 ČL soli 

1/4 ČL mletého zázvoru

1/4 ČL mletého muškátového oriešku

2 veľké vajcia

250 g kryštálového cukru

150 g tekvicového pyré

150 g roztopeného masla

200 g kyslej smotany

1 ČL vanilkového extraktu 

škoricový cukor, na posypanie

Mohlo by vás zaujímať: Sladká bodka na záver víkendu: Banana bread s píniovými orieškami a slaným karamelom

Postup prípravy: 

Predhrejte rúru na 250 ° C. Okrúhlu formu na pečenie chleba vysteľte papierom na pečenie. 

V stredne veľkej miske zmiešajte  múku, sódu bikarbónu, škoricu, prášok do pečiva, soľ, zázvor a muškátový oriešok.

Vo veľkej mise ručným mixérom pri strednej rýchlosti vyšľahajte vajcia, kryštálový cukor, tekvicové pyré, maslo, kyslú smotanu a vanilkový extrakt do svetlej a nadýchanej hmoty.

Do vaječnej zmesi postupne pridávajte suché ingrediencie a šľahajte pri nízkej rýchlosti, kým sa nespoja. 

Cesto preložíme do formy na pečenie chleba vystlanej papierom na pečenie. Posypeme škoricovým cukrom a dáme piecť. 

Čítajte tiež: Ľahký tekvicový koláč vhodný na narodeninové oslavy: Jeho lahodnú chuť si zamiluje celá rodina!

Tekvicový chlieb pečieme cca 50 min až jednu hodinu, kým nie je vnútro prepečené. To zistíte pichnutím špáradla do stredu chleba. Keď vyjde čisté, chlieb je upečený. 

Po upečení vyložíme z rúry a preklopíme na mriežku, kde necháme tekvicový chlieb vychladnúť. 

Tip 1: Vyhnite sa nadmernému miešaniu. Aby neostal tekvicový chlieb gumový alebo hutný, zmiešajte ingrediencie len v takom pomere ako je dané. Nepreháňajte to s pridávaním múky. 

Tip 2: Tekvicový chlieb odporúčame ponechať celistvý, nie ho krájať na krajce, aby si zachoval svoju čerstvosť aj niekoľko dní. 

Neprehliadnite: Recept na domáci banánový chlieb: Túto dobrotu bude chcieť vaša rodina nonstop

Dobrú chuť!