Dokonalý jesenný jablkový koláč: Z troch vrstiev jabĺk, maslovej strúhanky a polevy zo slaného karamelu
Každá vrstva, poleva alebo plnka tohto koláča má vplyv na výsledný efekt a chuť. Poleva musí byť dostatočne hrubá a vysoká, aby držala pokope tri vrstvy jabĺk. Tiež nesmie byť príliš teplá a množstvo iných praktických rád, ktoré sa vám pri pečení tohto jablkového koláča so slaným karamelom hodia. Výsledok však stojí za to!
Na cesto:
360 g polohrubej múky
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL mletej škorice
1/2 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL mletého zázvoru
1/2 ČL mletého muškátového oriešku
1/2 ČL soli
250 g kryštálového cukru
250 g zmäknutého masla
4 veľké vajcia izbovej teploty
2 ČL čistého vanilkového extraktu
5 PL jablkového muštu
olej v spreji alebo iný tuk na vymastenie
Jablková plnka:
4 PL masla
3 jablká ošúpané, nakrájané na kocky
105 g kryštálového cukru
1/2 ČL mletej škorice
1/2 ČL soli
2 ČL kukuričného škrobu alebo polovica Zlatého klasu na zahustenie
Mohlo by vás zaujímať: Galette z jabĺk a lieskových orieškov: Začnite jeseň práve týmto jednoduchým a chutným dezertom
Posýpka:
150 g hladkej múky
100 g kryštálového cukru
1/2 ČL soli
60 g zmäknutého masla
Poleva zo slaného karamelu:
100 ml vody
150 g cukru
80 g masla izbovej teploty
80 g smotany na šľahanie izbovej teploty
štipka soli
Postup prípravy:
Predhrejte rúru na 200° C. Vymastite 3 tortové formy alebo 3 stredne veľké plechy olejom v spreji alebo iným tukom.
Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu, sódu bikarbónu, zázvor, muškátový oriešok a soľ. V ďalšej mise zmixujte cukor, maslo. Pridajte trocha oleja, následne vajcia, a vanilkový extrakt na záver. Pridajte k tejto zmesi tretinu suchých ingrediencií z prvej misky a jablkový mušt. Pridajte ďalšiu tretinu suchých ingrediencií a šlahajte, kým sa zmes nespojí. Potom pridajte zvyšnú tretinu suchých ingrediencií a zašľahajte. Takto pripravené cesto rozdeľte na tri časti. Každú pečte zvlášť cca 20 – 30 min. Po upečení nechajte úplne vychladnúť.
Tip pre vás: Cesto - pláty si môžete pripraviť deň vopred.
Následne si pripravíme jablkovú plnku. Vo veľkej panvici na strednom ohni roztopte maslo. Vmiešajte jablká, cukor, škoricu a soľ a priveďte do varu pri stredne vysokej teplote. Znížte teplotu na strednú a duste za občasného miešania, kým jablká nezmäknú, asi 10 minút.
V malej miske rozšľahajte kukuričný škrob alebo Zlatý klas a 2 lyžičky vody. Nalejte vzniknutú kašu na jablká a premiešajte, aby sa zapracovali. Vráťte do varu a varte do mierneho zhustnutia, asi ešte 1 minútu. Necháme úplne vychladnúť.
Čítajte tiež: Klasika starých materí: Jablkové pité s tvarohom prevonia váš príbytok a poteší chuťové poháriky
Tip pre vás: Jablkovú plnku si tiež viete pripraviť deň dopredu.
Na dobre vymastený plech dáte prvú vrstvu vopred upečeného cesta. Na to rozotriete tretinu jablkovej plnky. Následne položíte ďalšiu vrstvu cesta a postup opakujete, kým koláč nebude zakončený poslednou vrstvou jablkovej plnky.
Potom si pripravíme posýpku zo všetkých ingrediencií na ňu. Zmes by mala byť suchšia, drobivá. Túto posýpku rozotrite na vymastený plech a nechajte cca na 10 minút zmraziť. Predhrejte rúru na 200° C. Zmrazenú posýpku následne pečieme cca 10 min, aby bola chrumkavá. Vyberieme z rúry. Aj posýpku si viete pripraviť deň vopred.
Pripravíme si karamelovú polevu. Na miernom ohni necháme rozpustiť cukor vo vode na karamel. Nemiešajte, len nechajte rozpustiť. Keď zmes zhnedne a konzistencia je hustejšia, pridajte maslo, nesmie byť studené, izbovej teploty. Následne keď sa maslo skoro roztopí v zmesi, začnite premiešavať. Potom pridáme smotanu na šľahanie a miešame ďalej. Napokon pridajte štipku soli. Necháme trocha vychladnúť a následne ju rovnomerne vylejeme na jablkový povrch koláča. Napokon posypeme posýpkou.
Neprehliadnite: Jablkový Tarte Tatin: Zdravý trik s karamelom si môžete dopriať a neohrozíte tak svoju postavu
Dobrú chuť!