Jablkový tart: Koláč ako stvorený na jesenné dni
Pokiaľ hľadáte tip na skvelý koláč, ktorý si vychutnáte počas jesenných dní, pripravte si šťavnatý jablkový tart. Predstavuje dokonalú symbiózu chutí.
Ingrediencie:
- 195 g hladkej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 1/4 ČL soli
- 113 g masla izbovej teploty
- 1 vajce
- 1/2 šálky marhuľového džemu
- 3/4 šálky jablkovej výživy
- 4 jablká
- 1 PL masla
- 2 PL hnedého cukru
- 1/4 ČL škorice
- štipka soli
Postup:
Maslo vyšľaháme spolu s cukrom, pridáme vajce, múku a soľ. Cesto zabalíme do fólie a uložíme na 30 minút do chladničky. Následne ho vyvaľkáme na kruh s priemerom 30cm. Preložíme do tartovej formy a opäť dáme na 20 minút do chladničky. Po vybratí pečieme pri 200 stupňoch asi 15-20 minút. Vyberieme, potrieme marhuľovým džemom, na dno nanesieme jablkovú výživu.
Mohlo by vás zaujímať: Recept na letný brioškový koláč z čerešní, marhúľ a mandlí: Podávajte ho so smotanou alebo crème fraîche
Jablká nakrájame na tenké plátky, zmiešame s roztopeným maslom, cukrom, škoricou a štipkou soli. Plátky jabĺk ukladáme do kruhu, až kým nezaplníme celú formu. Ak nám zostalo cesto môžeme ho vyvaľkať, narezať na plátky a poukladať striedavo navrch. Vložíme do rúry a pečieme ďalších 25 – 30 minút. Dobrú chuť!