Recept na letný brioškový koláč z čerešní, marhúľ a mandlí: Podávajte ho so smotanou alebo crème fraîche
Nadýchané cesto plné čerešní, marhúľ, s mandľami vyčaruje dokonalý brioškový koláč. Jeho chuť ešte viac vyzdvihne kyslá smotana alebo crème fraîche.
Budete potrebovať tortovú formu s priemerom cca 22 cm alebo stredne veľký plech.
Ingrediencie:
500 g balenia brioškového bochníka alebo plátov (podľa toho, čo máte dostupnejšie)
120 g marhuľového džemu
175 g mrazených vykôstkovaných čerešní zasypaných cukrom
4 malé zrelé marhule, odkôstkované a nakrájané na 6-8 kúskov
3 vajcia
375 ml cmaru
40 g rozpusteného a mierne vychladeného masla
65 g kryštálového cukru plus 2 PL naviac
2 ČL vanilkového extraktu
1 ČL mandľového extraktu
1 PL pražených mandlí
2 ČL práškového cukru
kyslá smotana alebo crème fraîche na dochutenie pri servírovaní
Mohlo by vás zaujímať: Chutný dezert na nedeľu: Marhule v rožku, ktoré deti milujú
Postup prípravy:
Okrúhlu formu nahrubo vysteľte veľkým papierom na pečenie, ktorý visí po stranách. Plátky briošky alebo narezané pláty brioškového bochníka potrite marhuľovým džemom.
Do formy alebo na plech poukladajte toľko plátkov briošky, aby bola aj po stranách formy. Potom na ne navrstvite kúsky čerešní a marhúľ, aby ste vyplnili formu. Zostávajúce plátky briošky rozpoľte diagonálne, potrite opäť marhuľovým džemom a poukladajte džemovou stranou nadol, aby ste pokryli celý povrch.
Čítajte tiež: Marhuľovo malinový koláč, s ktorým zabodujete: Naviac nemá ani veľa kalórií
Vajcia rozšľahajte vidličkou a potom preosejte do misky. Prišľahajte cmar, rozpustené maslo, cca 65 g kryštálového cukru, vanilkový a mandľový extrakt so štipkou soli. Túto zmes konzistencie pudingu rovnomerne nalejte na brioškový povrch a nechajte na chladnom mieste nasiaknuť aspoň na 1 a pol hodiny.
Tesne predtým si nechajte predhriať rúru na 160°C a namočený brioškový povrch posypte mandľami. Pečte cca 40 minút, potom posypte zvyšnými 2 polievkovými lyžicami práškového cukru a pečte ďalších 15 minút, kým povrch nie je zlatistý a pečený brioškový koláč sa pri zatrasení plechom mierne nekýva.
Po upečení nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Upečený nakrájajte a preneste kúsok na servírovací tanier. Posypte práškovým cukrom. Podávajte s kyslou smotanou alebo crème fraîche.
Neprehliadnite: Marhuľová švajčiarska roláda: Šťavnatý koláč poliaty marhuľovým sirupom a krém z hnedého cukru