Presunúť na hlavný obsah

Citrónovo čučoriedkový koláč: Ľahký, nadýchaný, svieži a skvelá voľba na leto

Recepty

Perfektný koláč na osvieženie počas horúcich letných dní. Pokiaľ ide o samotný recept, je celkom jednoduchý. Upečiete si cesto, pripravíte krémovú polevu a ozdobíte. Tento koláč má všetko, čo má domáci letný koláč mať. Presvedčte sa sami.

Potrebujete okrúhlu tortovú formu s priemerom cca 24 – 26 cm. 

Ingrediencie: 

300 g polohrubej múky 

1 kypriaci prášok do pečiva

1 ČL sódy bikarbóny

½ ČL himalájskej, morskej alebo inej soli 

150 – 200 g kryštálového cukru 

150 g masla plus na vymastenie tortovej formy 

3 veľké vajcia izbovej teploty 

250 ml cmaru izbovej teploty 

citrónová šťava z 1/2 citróna

2 PL citrónovej kôry aj na ozdobu 

2 ČL vanilkového extraktu 

250 – 300 g čerstvých čučoriedok a ďalšie na ozdobu

Mohlo by vás zaujímať: Čučoriedkový cheesecake s horkou čokoládou: Božský recept podľa food blogerky Simony Škodovej

Na polevu: 

250 g jemného tvarohu alebo mascarpone

150 g zmäknutého masla

1 PL citrónovej šťavy

1 PL citrónovej kôry 

4 PL práškového cukru

Postup prípravy: 

Rúru si predhrejte na 20 stupňov Celzia. 
V strednej miske zmiešajte polohrubú múku (nechajte si bokom len 1 PL), prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. 

Vo veľkej miske vyšľahajte cukor a maslo, kým sa nespoja. Pridajte vajcia, jedno po druhom, a šľahajte, kým sa úplne nespoja.

Čítajte tiež: Nepečený černicový oreo cheesecake: Letné bobule zabalené v nadýchanej šľahačke s mascarpone

V malej miske premiešajte cmar, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vanilkový extrakt.

K vaječnej zmesi pridajte múčnu zmes v 3 častiach striedavo s cmarovou zmesou a po každom pridaní šľahajte, kým sa zmes nespojí.

V malej miske premiešajte čučoriedky so zvyšnou 1 polievkovou lyžicou múky. Jemne ich vmiešajte do cesta, kým nebudú rovnomerne rozložené.

Tortovú formu dobre vymastite maslom. Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 40 až 45 minút pri 175 – 180 stupňov Celzia alebo kým drevená špajdľa vložená do stredu nebude čistá. Tortu necháme vo forme aj vychladnúť.

Potom si pripravte polevu. Mixérom vyšľahajte tvaroh alebo mascarpone, maslo, citrónovú šťavu aj kôru do krémovej konzistencie, cca 2 minúty. Pridajte práškový cukor a šľahajte pri nízkej rýchlosti, kým sa zmes nespojí. Zvýšte rýchlosť na strednú a šľahajte do hladka asi 1 minútu. 

Takto pripravenú polevu rozotrite po povrchu cesta a ozdobte čučoriedkami a postrúhanou citrónovou kôrou alebo plátkami citróna. 

Pred podávaním dajte vychladiť do chladničky aspoň na pár hodín. 

Neprehliadnite: Najviac osviežujúci koláč tohto leta: Zmrzlinová torta s citrónovým tvarohom, černicami či malinami

Dobrú chuť!