Presunúť na hlavný obsah

Marhuľová švajčiarska roláda: Šťavnatý koláč poliaty marhuľovým sirupom a krém z hnedého cukru

Recepty

Šťavnatý kompót pripravený z čerstvých letných marhúľ doplníte nadýchaným krémom z hnedého cukru. Zabalíte do švajčiarskej rolky, prelejete marhuľovým sirupom a nebudete sa vedieť dojesť. Za to vám ručíme.

Ingrediencie:

35 g roztopeného masla

25 g práškového cukru plus 2 PL naviac 

5 odkôstkovaných a nadrobno nasekaných marhúľ

½ vanilkového struku 

4 vajcia

145 g kryštálového cukru

½ ČL vanilkového extraktu

115 g samokypriacej múky

200 ml smotany na šľahanie

2 PL marhuľového sirupu 

Mohlo by vás zaujímať: Marhuľovo malinový koláč, s ktorým zabodujete: Naviac nemá ani veľa kalórií

Postup prípravy: 

Rúru zohrejte na 200°C. Trochu rozpusteného masla použite na vymastenie plechu na pečenie s rozmermi 30 x 20 cm  a ešte ho vysteľte aj papierom na pečenie. 

Práškový cukor a 50 ml vody podusíme v malej panvici na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte marhule, vanilkový struk a zalejte marhuľovým sirupom. Dusíme 10 minút do mäkka. Preceďte do misky. Kúsok sirupu si odložte a nechajte marhule vychladnúť. Vyhoďte zo zmesi vanilkový struk. 

Vo veľkej mise elektrickým šľahačom vyšľaháme vajcia, kryštálový cukor a vanilkový extrakt cca 5 minút, kým zmes nezhustne a nebude mať svetlú farbu. Primiešame múku, potom postupne primiešame rozpustené maslo. Zmes vyklopíme na plech tak, aby sa rovnomerne rozliala. Niekoľkokrát poklepeme o pracovnú plochu, aby sme sa zbavili vzduchových bublín. Pečieme cca 10-12 minút, alebo kým nie sú upečené a v strede nie sú pružné.

Čítajte tiež: Broskyňový koláč s citrónom a tymiánom: Perfektný dezert pre posedenie s priateľmi

Upečenú zmes na roládu zavinieme do čistej utierky, ktorú sme vysypali práškovým cukrom a zvinutú necháme vychladnúť. 

Medzitým si elektrickým šľahačom vyšľaháme smotanu na šľahanie, zvyšný hnedý cukor a štipku soli, až kým zmes nebude nadýchaná. Odvinutú roládu potrieme týmto nadýchaným krémom a marhuľami. Polejeme odloženým marhuľovým sirupom a zrolujeme. Kúsok krému si necháme aj na potretie povrchu rolády. Môžeme ešte ozdobiť podľa chuti a fantázie. 

Takto pripravenú roládu necháme napokon ešte poriadne stuhnúť aspoň pár hodín v chladničke. Potom vytiahneme a nakrájame cca na 1cm-ové pásiky. 

Neprehliadnite: Letný citrónový koláč: Ideálne osvieženie počas horúcich dní, ktorým zabodujete

Dobrú chuť!