Marhuľová švajčiarska roláda: Šťavnatý koláč poliaty marhuľovým sirupom a krém z hnedého cukru
Šťavnatý kompót pripravený z čerstvých letných marhúľ doplníte nadýchaným krémom z hnedého cukru. Zabalíte do švajčiarskej rolky, prelejete marhuľovým sirupom a nebudete sa vedieť dojesť. Za to vám ručíme.
Ingrediencie:
35 g roztopeného masla
25 g práškového cukru plus 2 PL naviac
5 odkôstkovaných a nadrobno nasekaných marhúľ
½ vanilkového struku
4 vajcia
145 g kryštálového cukru
½ ČL vanilkového extraktu
115 g samokypriacej múky
200 ml smotany na šľahanie
2 PL marhuľového sirupu
Mohlo by vás zaujímať: Marhuľovo malinový koláč, s ktorým zabodujete: Naviac nemá ani veľa kalórií
Postup prípravy:
Rúru zohrejte na 200°C. Trochu rozpusteného masla použite na vymastenie plechu na pečenie s rozmermi 30 x 20 cm a ešte ho vysteľte aj papierom na pečenie.
Práškový cukor a 50 ml vody podusíme v malej panvici na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte marhule, vanilkový struk a zalejte marhuľovým sirupom. Dusíme 10 minút do mäkka. Preceďte do misky. Kúsok sirupu si odložte a nechajte marhule vychladnúť. Vyhoďte zo zmesi vanilkový struk.
Vo veľkej mise elektrickým šľahačom vyšľaháme vajcia, kryštálový cukor a vanilkový extrakt cca 5 minút, kým zmes nezhustne a nebude mať svetlú farbu. Primiešame múku, potom postupne primiešame rozpustené maslo. Zmes vyklopíme na plech tak, aby sa rovnomerne rozliala. Niekoľkokrát poklepeme o pracovnú plochu, aby sme sa zbavili vzduchových bublín. Pečieme cca 10-12 minút, alebo kým nie sú upečené a v strede nie sú pružné.
Čítajte tiež: Broskyňový koláč s citrónom a tymiánom: Perfektný dezert pre posedenie s priateľmi
Upečenú zmes na roládu zavinieme do čistej utierky, ktorú sme vysypali práškovým cukrom a zvinutú necháme vychladnúť.
Medzitým si elektrickým šľahačom vyšľaháme smotanu na šľahanie, zvyšný hnedý cukor a štipku soli, až kým zmes nebude nadýchaná. Odvinutú roládu potrieme týmto nadýchaným krémom a marhuľami. Polejeme odloženým marhuľovým sirupom a zrolujeme. Kúsok krému si necháme aj na potretie povrchu rolády. Môžeme ešte ozdobiť podľa chuti a fantázie.
Takto pripravenú roládu necháme napokon ešte poriadne stuhnúť aspoň pár hodín v chladničke. Potom vytiahneme a nakrájame cca na 1cm-ové pásiky.
Neprehliadnite: Letný citrónový koláč: Ideálne osvieženie počas horúcich dní, ktorým zabodujete
Dobrú chuť!