Broskyňový koláč s citrónom a tymiánom: Perfektný dezert pre posedenie s priateľmi
Letné ovocie lahodnej a sviežej chuti, akým sú broskyne, doplníte o citrón a tymián so svojou charakteristickou vôňou a chuťou. Čo z toho vznikne? Predsa perfektný dezert pre posedenie s priateľmi počas letnej grilovačky.
Budeme potrebovať tortovú formu s priemerom cca 25 cm.
Ingrediencie:
200 g zmäknutého masla plus naviac na potretie plechu
3 - 4 zrelé broskyne, odkôstkované a nakrájané na mesiačiky
150 g kryštálového cukru plus 2 PL naviac
1 ČL lístkov tymiánu
4 vajcia
1 ČL vanilkového extraktu
100 g samokypriacej múky
100 g mletých mandlí
1 ČL prášku do pečiva
kôra z jedného citróna
Mohlo by vás zaujímať: Citrónovo čučoriedkový koláč: Ľahký, nadýchaný, svieži a skvelá voľba na leto
Na citrónovo tymiánový sirup :
50 g kryštálového cukru
2 vetvičky tymiánu, otrhané listy
1 prúžok citrónovej kôry
Na krém:
300 ml smotany na šľahanie
1 a pol PL práškového cukru
kôra z polovice citróna
2 vetvičky tymiánu, otrhané listy
Postup prípravy:
Tortovú formu vymastite maslom. Broskyne posypte 2 lyžicami cukru a lístkami tymiánu. Vyklopte na dno formy a poukladajte do úhľadnej vrstvy. Rúru medzitým vyhrejte na 180°C.
Čítajte tiež: Osviežte sa v strede letného dňa: Ľahkému čučoriedkovému koláču s mascarpone neodoláte
Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom a zvyšným kryštálovým cukrom do nadýchanej hmoty. Potom zašľahajte vajcia a vanilkový extrakt. Primiešajte múku, mleté mandle, prášok do pečiva, štipku soli a citrónovú kôru. Lyžicou naneste na broskyne, potom uhlaďte vrch, pričom dávajte pozor, aby ste nenarušili vrstvu broskýň pod nimi.
Pečte 1 hodinu až 1 hodinu 15 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Ochlaďte vo forme 10 minút, potom opatrne prevráťte na mriežku, aby úplne vychladla.
Na sirup zohrejte cukor s 3 lyžicami vody, tymiánom a citrónovou kôrou na malej panvici, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť a potom trochou sirupu potrite povrch koláča, aby ho ako špongia absorboval.
Neprehliadnite: Osviežujúci malinový koláč: Ľahká piškóta a mascarpone z neho robia tortu leta
Smotanu na šľahanie vyšľahajte s práškovým cukrom do tuha. Koláčiky podávajte so šľahačkou, posypané citrónovou kôrou a niekoľkými lístkami tymiánu. Vo vzduchotesnej nádobe vydrží aj tri dni.
Dobrú chuť!