Presunúť na hlavný obsah

Broskyňový koláč s citrónom a tymiánom: Perfektný dezert pre posedenie s priateľmi

Recepty

Letné ovocie lahodnej a sviežej chuti, akým sú broskyne, doplníte o citrón a tymián so svojou charakteristickou vôňou a chuťou. Čo z toho vznikne? Predsa perfektný dezert pre posedenie s priateľmi počas letnej grilovačky.

Budeme potrebovať tortovú formu s priemerom cca 25 cm. 

Ingrediencie:

200 g zmäknutého masla plus naviac na potretie plechu 

3 - 4 zrelé broskyne, odkôstkované a nakrájané na mesiačiky

150 g kryštálového cukru plus 2 PL naviac 

1 ČL lístkov tymiánu

4 vajcia

1 ČL vanilkového extraktu

100 g samokypriacej múky

100 g mletých mandlí

1 ČL prášku do pečiva

kôra z jedného citróna 

Mohlo by vás zaujímať: Citrónovo čučoriedkový koláč: Ľahký, nadýchaný, svieži a skvelá voľba na leto

Na citrónovo tymiánový sirup : 

50 g kryštálového cukru

2 vetvičky tymiánu, otrhané listy

1 prúžok citrónovej kôry

Na krém: 

300 ml smotany na šľahanie  

1 a pol PL práškového cukru

kôra z polovice citróna 

2 vetvičky tymiánu, otrhané listy

Postup prípravy: 

Tortovú formu vymastite maslom. Broskyne posypte 2 lyžicami cukru a lístkami tymiánu. Vyklopte na dno formy a poukladajte do úhľadnej vrstvy. Rúru medzitým vyhrejte na 180°C.

Čítajte tiež: Osviežte sa v strede letného dňa: Ľahkému čučoriedkovému koláču s mascarpone neodoláte

Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom a zvyšným kryštálovým cukrom do nadýchanej hmoty. Potom zašľahajte vajcia a vanilkový extrakt. Primiešajte múku, mleté mandle, prášok do pečiva, štipku soli a citrónovú kôru. Lyžicou naneste na broskyne, potom uhlaďte vrch, pričom dávajte pozor, aby ste nenarušili vrstvu broskýň pod nimi. 

Pečte 1 hodinu až 1 hodinu 15 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Ochlaďte vo forme 10 minút, potom opatrne prevráťte na mriežku, aby úplne vychladla.

Na sirup zohrejte cukor s 3 lyžicami vody, tymiánom a citrónovou kôrou na malej panvici, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť a potom trochou sirupu potrite povrch koláča, aby ho ako špongia absorboval. 

Neprehliadnite: Osviežujúci malinový koláč: Ľahká piškóta a mascarpone z neho robia tortu leta

Smotanu na šľahanie vyšľahajte s práškovým cukrom do tuha. Koláčiky podávajte so šľahačkou, posypané citrónovou kôrou a niekoľkými lístkami tymiánu. Vo vzduchotesnej nádobe vydrží aj tri dni.

Dobrú chuť!