Presunúť na hlavný obsah

Krehký tvarohový koláč: Jemný, vláčny a prevonia vanilkou celý dom

Recepty

Tento koláč vás prekvapí nielen svojou lahodnou chuťou, ale aj jednoduchosťou. Máte ho hotový do hodinky a prevonia vám celý dom!

Ingrediencie na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla 
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli

Ingrediencie na tvarohovú náplň:

  • 500 g tvarohu 
  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 PL hladkej múky 
  • 1/2 citróna
  • 1/2 hrnčeka mlieka (prípadne podľa potreby)

Postup:

V miske zmiešajte múku, práškový cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridajte nakrájané studené maslo a prstami alebo pomocou robota spracujte na mrveničku. Primiešajte vajce a vypracujte hladké cesto. Ak je príliš suché, pridajte trošku studenej vody. Zabaľte cesto do fólie a nechajte ho aspoň 10 minút odpočívať v chladničke.

Mohlo by vás zaujímať: Privolávanie leta: Ľahké a svieže tiramisu podľa talianskeho receptu

Zatiaľ si tvaroh na plnku vymiešajte s vajíčkami, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, múkou, citrónovou kôrou a šťavou. Ak je plnka príliš hustá, pridajte mlieko a dobre premiešajte.

Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte na veľkosť formy (priemer cca 26 cm). Tú vymažte maslom a vysypte múkou. Vyvaľkané cesto vložte do formy a vytvorte okraje, ktoré majú byť asi 2 cm vysoké.

Neprehliadnite: Doprajte si v lete tropické tiramisu: Namiesto kávy stačí použiť mangovú a limetkovú šťavu, ale aj rum urobí svoje

Na cesto rovnomerne rozotrite tvarohovú plnku. Koláč pečte približne 45 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a následne ho môžete dať na pár hodín do chladničky. Ozdobte čerstvým ovocím podľa chuti. Dobrú chuť!